Zsákos burgonya

A zsákos burgonya leggyakrabban a burgonya szezonban kerül elő, hiszen ilyenkor van lehetőség a család akár teljes évi fogyasztását megvásárolni. Ehhez a mennyiséghez pedig már a zsákos megoldás a legegyszerűbb. Termelőktől vásárolva többféle kiszerelésben is megvásárolhatók. Jellemzően a téli burgonyákat kaphatjuk meg így, de kisebb kiszerelésekben – 2, 3, 5 kg – a bevásárlóközpontokban is találkozhatunk vele. Régebben, mikor még ősszel a családok megvásárolták az egész évre szükséges zöldség és gyümölcs mennyiségeket, sűrűbben lehetett találkozni vele. Napjainkra megint kezd elterjedni. Bár, sokan nem tudják betárolni, ezért csak a felhasználáshoz szükséges kisebb mennyiségeket vásárolják meg egyszerre.

Zsákos burgonya – máshogy

Azonban másféle zsákos burgonya is létezik: ez pedig a zsákban nevelt burgonya. Egyre többen kapnak kedvet ugyanis a saját termesztéshez és már azoknak sem okoz ez feltétlen problémát, akiknek csak egy talpalatnyi földjük van.

Ugyanis dézsában, ládában, de még zsákban is van lehetőség burgonya termesztésére. Na nem a család teljes éves mennyiségének az ellátására, de legalább néhány főzésnyire.

Burgonya ültetése zsákba

A hajnali fagyok elmúltával kezdhetjük meg a munkálatokat. De hogyan is történik a zsákos burgonya ültetése?

  1. A legalább 50 kg-os zsákot tekerjük le úgy, hogy nagyjából 2 arasznyi legyen a földdel tölthető rész.
  2. Egy arasznyi termőföldet tegyünk alulra, majd erre tegyünk egy 4-5 szem ép és egészséges vetőburgonyát.
  3. A burgonyákat fedjük be komposzttal, fűnyírás maradékával, zöldtrágyával egy félarasznyi vastagságban, majd ugyanennyi föld is kerüljön rá. Tekerjük kicsit feljebb a zsákot.
  4.  Öntözzük meg és várjuk, hogy kihajtson.
  5. Ha kihajtott, rakhatunk egy következő réteget, ugyanúgy, mint az elsőt.
  6. Ezt egészen addig lehet folytatni, amíg egy méteres – vagy a zsák méretének megfelelő – magasságot el nem érünk.

Ha nincs nagy zsákunk nagyobb cserébe, dézsába is vethetünk krumplit. Akkor nem több sorba egymás fölé, csak egy-, maximum két sorba.

Zsákos burgonya vetésének előnyei:

  • rendkívül kis helyen elfér, akár egy kisebb napos teraszon, erkélyen is
  • nem kell kapálni, gazolni, nem igényel növényvédelmet
  • a lenyírt füvet, komposztot is fel tudjuk használni
  • nem kell a díszkertben zöldséget nevelni

Ezzel a módszerrel nemcsak burgonya, de akár paradicsom, paprika, borsó, retek, hagyma, fokhagyma is nevelhető, még ha nem is emeletesen. Érdemes kipróbálni, hiszen nincs is annál jobb, mint mikor a saját magunk által szüretelt zöldség kerül az asztalra.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Burgonya

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom