Vetőburgonya

A vetőburgonya vásárlásakor más szempontot kell figyelembe venni, ha kiskertbe-, vagy ha nagyüzemi felhasználásra kerül. A kiskertbe, családi felhasználásra ültetett gumók esetében az elsődleges szempont az érési idő, illetve a felhasználás célja.

A nagyüzemi termesztés esetében fontos, hogy mikor érik meg a burgonya. Ugyanis minél koraibb egy fajta, annál előbb takarítható be. A legkorábbi fajták már nagyjából 90 nap alatt betakaríthatók. Ennél koraibb betakarításra csak néhány szuperkorai fajta alkalmas, mint például a Sanibel. De ehhez már teljesen más termelési technológia szükséges.

A középérésű fajták jobban ellenállók, így például az időjárási körülmények változásai is kevésbé érintik őket. Mivel az érésük is hosszabb van idejük kivárni az esőt, vagy az ideális fejlődési körülményeket.

Másik fontos szempont a vásárlásoknál – mely a kistermelők és nagyüzemi termesztés esetén is fontos szempont a burgonya betegségekkel szembeni ellenállása, vagyis a rezisztencia. Valamint még a tárolhatóság is, hiszen a termést akár hónapokig is szükséges tárolni, nem mindegy, hogy ezt milyen veszteséggel lehet megtenni.

Ültetni való krumpli ellenálló képességei

A károkozókkal, betegségekkel szembeni egyik hatékony módszer a burgonya nemesítéseknek köszönhető. Már az 1930-as évektől megkezdődött hazánkban a burgonya fajták nemesítése, hogy a különböző betegségekkel szemben ellenállóbb fajtákat hozzanak létre. Fontos azonban tudni, hogy a rezisztens fajták sem állnak ellen minden károkozónak, illetve olyan károsítók is megjelentek napjainkra hazánkban, melyek korábban nem voltak.

Tehát fontos szempont a rezisztens fajta kiválasztása is, de érdemes egyéb – megelőző – módszereket is figyelembe venni a burgonya vetésénél.

Fontos, hogy vetésforgóban ültessük őket, így a talajban maradt károkozók nem támadják újra a friss növényeket. Érdemes ősszel a betakarításokat követően a talajt is fertőtleníteni a beteg növényi részeket, szárakat megsemmisíteni.

Burgonya biokertben is nevelhető, így a társnövények egymás mellé ültetésével, természetes módon is védekezhetünk a különböző károkozók ellen.  

Vetőburgonya eladó

A vetőburgonya különböző fajtái gazdaboltokban, vetőmagboltokban, kertészetekben mind megtalálhatóak.

Amire érdemes figyelni a vásárlás során:

  • ha nem vagyunk biztosak valamiben, kérjünk szakértőtől segítséget az üzletben
  • figyeljünk rá, hogy a csomagoláson legyen fémzárcímke, mely sértetlen
  • érdemes a számlát és a fémzárszámát is megőrizni a betakarításig (támogatás, garancia miatt is)

Nagyon fontos, hogy csak hiteles forrásból kerüljön sor a vetőburgonya vásárlására. Olyan helyről, ahová később vissza is lehet menni, ha probléma adódik.

Vetőburgonya fajták

A vetőburgonyák megtalálhatók a sárga és a rózsaszínű burgonya fajták között is. Kiválasztásuk során érdemes az alábbiakat átgondolni:

  • mi a felhasználás célja a burgonyának
  • hová vetnénk (ha pl. nagyon száraz helyyre, akkor érdemes szárazságtűrő fajtát beszerezni)
  • melyik típust (sárga, rózsaszín) preferáljuk jobban
  • mikor szeretnénk a termést betakarítani
  • szükséges-e, hogy sokáig jól tárolható legyen
  • mennyire vagyunk járatosak a növényvédelemben, szeretnénk-e vegyszeres növényvédelmet használni

https://hu.wikipedia.org/wiki/Burgonya

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom