Tepsis krumpli

A tepsis krumpli egy nagyon népszerű étel hazánkban, főleg az őszi, téli hideg hónapokban, mikor jólesik a sütő melege. Bár tulajdonképpen az év bármely időszakában készíthető. Rendkívül nagy előnye, hogy könnyen, gyorsan elkészíthető, számos módon variálható és még a pénztárcánkat is kímélő étel. Ráadásul nem tocsog az olajban, de kívül ropogós, belül puha krumpli a végeredmény. Készíthetjük önmagában, vagy hússal, füstölt sonkával, szalonnával, de akár kolbásszal is. Önmagában készítve is remekül fűszerezhető, egy fokhagymás mártogatóssal, akár önálló fogásként is megállja a helyét. De kínálhatunk mellé kovászos uborkát, csalamádét, csemege uborkát vagy savanyú káposztát egyaránt. Mivel remekül variálható, szinte meg sem lehet unni.

Egyszerű fűszeres tepsis krumpli recept

Hozzávalók:

  • 1 kg burgonya
  • teáskanálnyi fokhagymapor
  • 1 kávéskanál őrölt fűszerpaprika
  • 3 evőkanál olaj
  • 1 teáskanál só
  • 1 kávéskanál őrölt bors

Fűszeres tepsis krumplik elkészítése lépésről – lépésre:

  1. Először a krumplit meg kell pucolni (ha új krumpliból készítjük elég megkapargatni) és alaposan meg kell mosni.
  2. Majd vastagabb szeletekre, vagy körülbelül hat egyforma szeletre kell vágni a burgonya darabokat.
  3. Ezután az olajat össze kell keverni a sóval, borssal, fokhagymasóval és az őrölt paprikával.
  4. A krumpli darabokat egy sütőbe kell szórni, majd meg kell locsolni őket a fűszeres olajjal.
  5. 180 fokra előmelegített sütőben nagyjából 20 percig kell sütni, majd 200 fokon még további 20 percig aranybarnára kell sütni.
  6. Érdemes közben többször megforgatni, hogy mindenhol egyenletesen át tudjon sülni.

Kiváló körete lehet húsételeknek, fasírtoknak, sajtoknak, de hús szeletekkel, szalonnával, zöldségekkel tovább gazdagítható, igaz akkor már teljesen más ételt kapunk. Kiadós egytálétel. Jó étvágyat hozzá!

https://hu.wikipedia.org/wiki/Burgonya

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom