Svéd burgonya

A svéd burgonya nem olyan ismert étel, de aki egyszer kipróbálta, annak sokat kerül az asztalára. Népszerűsége az egyszerűségében és a rendkívül változatos fűszerezésében is rejlik. De természetesen ne felejtsük el, hogy a burgonya egyébként is egy népszerű alapanyag és nemcsak a hazai konyhákban. Hiszen világviszonylatban a 4. legnagyobb mennyiségben termelt élelmiszerünk. Számos módon készíthető, sülve, főzve, párolva. A tepsis krumpli variációk is nagyon népszerűek, hiszen könnyedén, egyszerűen elkészíthető ételek. Ez a recept pontosan egy ilyen sütőben – de akár grillen is – süthető remek étel. Mely kiegészítője lehet húsételeknek, salátáknak egyaránt.

Svéd burgonya recept

Hozzávalók:

  • 20 db közepes méretű burgonya
  • 10 dkg vaj
  • só – ízlés szerint
  • őrölt bors – ízlés szerint
  • majoránna – ízlés szerint
  • 1 kávéskanál őrölt fűszerpaprika (elhagyható)

A fűszeres svéd burgonya elkészítése lépésről – lépésre:

  1. Először a krumplit meg kell pucolni, majd óvatosan széltében be kell vagdosni (ha kanálba helyezzük és úgy vágjuk, nem tudjuk átvágni), mint a szalonnát szoktuk nyárson sütésnél, de itt csak egy irányban.
  2. Közben melegítsük elő a sütőt 190 fokra.
  3. A vajat melegítsük fel és keverjük el benne a sót, borsot és a majoránnát.
  4. A burgonyákat alufóliával bélelt tepsire sorakoztatjuk.
  5. Majd bekenjük őket a fűszeres vajjal, és pirospaprikát szórunk rá (elhagyható).
  6. Ezután az előmelegített sütőbe toljuk és kb. 40 percig sütjük.
  7. Ekkor kivesszük a sütőből és ismét megkenjük a vajjal, majd további 20 percig sütjük.

Kiváló körete lehet húsételeknek, fasírtoknak, sajtoknak, de egyszerűen salátával, csemege– vagy kovászos uborkával vagy akár savanyú káposztával is kínálható. Készíthetünk hozzá fűszeres, fokhagymás mártogatóst is. Ahány alkalom, annyi variáció! Bátran próbálkozzunk! Megunhatatlan…

Jó étvágyat hozzá!

https://hu.wikipedia.org/wiki/Burgonya

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom