Sütnivaló burgonya fajták

A sütnivaló burgonya fajták között megtalálhatók rózsaszínű és sárga színű fajták egyaránt. Az étkezési burgonyákat a felhasználásuk és főzésük alapján négy kategóriába sorolják. A különböző fajták főzési típusát a burgonya keményítő tartalma határozza meg. Ezeket a kategóriákat a csomagoláson minden esetben fel kéne tűntetni.

Felhasználásuk alapján a burgonyák lehetnek:

  • A – saláta burgonyák, melyek jellemzően nem főnek szét
  • B – főzésre való, kissé szétfővő burgonyák
  • C – sütnivaló, teljesen szétfővő burgonya
  • D – magas keményítő tartalma miatt inkább csak ipari célokra használt burgonyák

A saláta burgonyák a saláták, hidegkonyhai készítmények, tepsis- és rakott burgonyák alapanyagai. Ilyenek az alábbi burgonya fajták például: Agata, Cherie, Somogyi kifli.

A főznivaló burgonyák főzéshez, levesekhez, raguk készítéséhez, de salátákhoz is jól használhatók. Ilyenek az: Aladin, Amorosa, Balatoni rózsa, Desire, Hópehely, Impala, Kleopatra, Kondor, Laura, Pannónia, Red Scarlet stb.

A sütnivaló burgonya fajták

A sütnivalók leginkább sütéshez, burgonyás tésztákhoz, hasábburgonya készítéséhez használhatók jól. De remek alapanyagai a burgonya chipseknek, püréknek, pelyheknek egyaránt.

Ezekhez a legjobban használható fajták: az Agria, Claire, Góliát, Karlena, Kuroda, Lady Claire, Lady Rosetta, Solara, Vénusz Gold.

Agria – középkorai érésű, sárga színű és húsú, főzéshez és sütésre is alkalmas fajta

Góliát – középkorai- és középérésű, rózsaszínű külső és világos sárgás hús színű, főzéshez és sütésre is alkalmas fajta

Karlena – rendkívül korai érésű, sütéshez és főzéshez is jól használható

Kuroda – középkorai- és középérésű, világos rózsaszínes héj színű, világos sárgás húsú, főzéshez és sütésre is alkalmas fajta

Lady Claire – igen korai érésű, sárga színű és húsú, sütéshez és főzéshez egyaránt jól használható

Lady Rosetta – középkorai- és középérésű, elsősorban burgonyás chipsek, pelyhek, hasábburgonya készítésére alkalmas fajta

Solara – középkorai- és középérésű, sárga színű és húsú, főzéshez és sütésre is alkalmas fajta

Vénusz Gold – szintén középkorai- és középérésű, főzések és sütések jól használható alapanyaga

Érdekesség, hogy számos országban lila burgonyából is készítenek burgonyachipeket. Nálunk ezzel még nem lehet találkozni az üzletek polcain, de otthon bátran kipróbálható. Igazán különleges vendégváró ropogtatnivaló készülhet belőle!

https://hu.wikipedia.org/wiki/Burgonya

Vissza a kategória cikkeihez