Sült krumpli

A sült krumpli egy nagyon népszerű köret és nemcsak hazánkban, hanem az egész világon. Leginkább az olajban sült krumplit ismerjük, de számos módon készíthető napjainkra és mindenki a tökéletesen, egyenletesen sütött, tocsogó olaj nélküli variációt keresi. Mire fontos figyelni, ha finom, ropogós sült krumpli szeretnénk?

Az alábbi tippek mindenképpen előnyünkre válnak:

  • C típusú burgonyát vásároljunk, melyek kiválóan alkalmasak a sütésre
  • jó ízű krumpli vásároljunk, érdemes ehhez többfélével is próbálkozni
  • hideg vízben áztassuk legalább tíz-tizenöt percig, így a keményítő eltávolítható róla
  • érdemes kicsit előfőzni, majd leszűrni és konyharuhán hagyni teljesen megszáradni
  • napraforgó olaj helyett próbáljuk ki a kókuszzsírt vagy mogyoróolajat

Egyszerű sült krumpli receptje

Hozzávalók:

  • 4 db nagyobb burgonya
  • só – ízlés szerint
  • 4 dl mogyoróolaj, vagy kókuszzsír

A ropogós sült burgonya elkészítése lépésről – lépésre:

  1. Először a krumplit meg kell pucolni, hosszában egy centis darabokra vágni.
  2. Majd alapos mosást követően egy nagy vízzel teli tálba kell tenni a burgonya darabokat és hagyni ázni 10-15 percig.
  3. Ezután leszűrjük, egy konyharuhán hagyjuk megszáradni.
  4. Az olajat egy serpenyőben felhevítjük 130 fokosra, majd ebben 5 percig sütjük a krumplit.
  5. Ezután 180 fokra emelve a hőfokot sütjük készre. Ne keverjük sütés közben, inkább rázogassuk.

Konyhai papírtörlőre szedve magába szívja a felesleges zsiradékot. Sózzuk, vagy ízlés szerint fűszerezzük és már tálalható is. Kiváló körete húsételeknek, halaknak, de akár rántott sajtok mellé is. Sült krumpli sütőben is süthető, úgy talán még egyszerűbb. Érdemes többféle módszerrel is próbálkozni, hogy megtaláljuk a számunkra megfelelőt. De nem árt tudni, hogy a burgonya amúgy nem magas kalória tartalma a sütés során sokszorozódik. Ezért a fogyókúrás-, diétás étrendbe – bármennyire szeretnénk is, hiszen olyan finom – nem illeszthető be ez a fogás.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Burgonya

Vissza a kategória cikkeihez