Sárga burgonya

A sárga burgonya Dél-Amerikából származik, akárcsak a rózsaszínű vagy lila héjszínű fajták is. Nálunk is egyre jellemzőbb a piacok kínálatában. Bár hazánkban a különböző burgonya fajták közül még mindig főleg a rózsaszínes héjszínű burgonyák a legkeresettebbek. Azonban az utóbbi években egyre több sárga burgonya fajta is elérhető nemcsak a piacok, de a bevásárlóközpontok kínálatában is. Így, ha nem is gyorsan, de lassan nyitunk az új fajták, új ízek felé is.

Sárga burgonya fajták

A sárga burgonya fajták között is megtalálható korai-, közép és kései érésű is. Termesztésük, felszedésük és tárolásuk is megegyezik az egyéb burgonya fajták termesztésével, gondozásával, tárolásával. Ezek a fajták is termeszthetők biokertben, kiskertben és nagyüzemi termesztésben egyaránt.

Persze termeszteni csak úgy tudjuk, ha van hozzá vetőkrumpli is. Érdemes a kertészeti áruházak, vetőmag boltok kínálatában keresni, akár interneten keresztül is. Mivel népszerűsége az utóbbi időben nagy mértékben emelkedett, egyre több helyen elérhető. Érdemes a magro.hu a mezőgazdasági oldal „piacterén” is keresgélni, sokszor nagyon kedvező árú termékekhez lehet hozzájutni, akár étkezési– akár takarmány burgonyához is.

Sárga burgonyák feldolgozása, elkészítése

Ez a burgonya fajta is ugyanúgy alkalmas az ételek alapanyagául, mint a rózsaszínű, vagy vöröses héjszínű burgonya fajták. A burgonyákat felhasználásuk szerint 4 kategóriába sorolják. Ezek a kategóriákat a burgonya gumók keményítő tartalma határozza meg és ugyanúgy a rózsaszín és a sárga héjszínűeknél is különbséget lehet tenni.

Ezek a kategóriák a következők:

  • Asalátának való burgonyák (pl. Agata, Cherie, Somogyi sárga kifli)
  • Bfőzni való fajták (pl. Agria, Impala, Marabel, Pannónia)
  • Csütnivaló burgonya fajták (pl. Karlena, Solara, Tomensa)

A salátának való burgonyák nem főnek szét, ezért saláták, hidegkonyhai készítmények, tepsis és rakott krumplis ételek készítéséhez tökéletesen alkalmasak.

A főzni való burgonyák kissé szétfőnek, ezek elsősorban főzelékek, levesek, paprikás krumplik alapanyagául szolgáló fajták.

A sütnivaló burgonyák fajtái szétfőnek sütés, főzés közben, így ezek főleg hasábburgonya, burgonyachips, különböző burgonyás tészták – gnocci, szilvás gombóc, nudli stb. – készítésére alkalmasak.

A sárga héjszínűek között is megtalálható mindegyik kategória. Érdemes ezeket is kipróbálni a hagyományos rózsaszínűek mellett. Aki pedig kedvet érez hozzá bártan próbálja ki a lila burgonyát is.

Burgonya kisokos – Serpenyős sárga burgonya | Lidl:

https://hu.wikipedia.org/wiki/Burgonya

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom