Red Scarlet burgonya

A Red Scarlet burgonya egy Hollandiából származó, vörös héjú, rendkívül népszerű burgonya fajta. A burgonya fajták általában nagyon jól alkalmazkodnak a környezethez, ezért is tudtak hamar elterjedni szinte az egész világon. Annak ellenére, hogy a burgonya Európába csak a 16. században került – Dél-Amerikában őshonos – a 18. századra már Ausztráliáig mindenhol ismerték. Azóta is számos helyen termesztik, a negyedik legnagyobb mennyiségben termesztett élelmiszer a világon.

Bár a különböző táplálkozási irányzatok változásának és az egyre magasabb életszínvonalnak köszönhetően hazánkban is csökken az egy főre jutó fogyasztása. Az 1930-as évek elején kb. 130 kg volt az éves egy főre jutó fogyasztás, mely napjainkra 60-62 kg-ra csökkent. Ennek ellenére nagyon népszerű, szinte nincs olyan háztartás, ahol nem találkozhatunk vele. Számos kiskertben is megtalálható, de nagyüzemi termesztése is jelentős.

Red Scarlet burgonya fajta jellemzői

A Red Scarlet egy korai érésű, holland származású burgonya fajta, mely nagyjából a Cleopátrával egy időben érik.  Március végétől vethető és június közepétől már fel is szedhetők a gumói. Nem igényes a talajra, de a tápanyagdús talajt bő terméssel hálálja meg. Az öntözésre nem érzékeny, az aszályos időszakot is elviseli. Azonban a termés és a minőség megbízhatósága miatt mindenképpen ajánlott az öntözése. Rezisztens a gumófitoftórával, vasfoltossággal, varasodással és a Y és levélsodró vírussal szemben. A burgonyavésszel szembeni elsődleges védekezés a szaporítóanyag megbízhatóságában és a vetésforgó folyamatos alkalmazásában rejlik.

A lombozata közepes méretű, melyen közepes méretű, sötétzöld leveleket növeszt. A gumója ovális, rózsaszín vékony héjú és sárga húsú. Rendkívül jó terméshozamú. Alacsony a szárazanyag tartalma. Az érett gumókat azonban nem szabad sokáig a talajban hagyni.

Red Scarlet krumpli felhasználása

Az étkezési burgonyákat felhasználásuk szerint az alábbi kategóriákba sorolják:

  • A – Salátának való burgonyák, melyek nem esnek szét főzés közben
  • B – Főzésre kiváló, kicsit lisztes burgonyák
  • C – Főleg sütésre alkalmas fajták, melyek enyhén főnek csak szét
  • D – Teljesen szétfővő burgonyák, ez utóbbiak főleg ipari célokra használatosak

A Red Scarlet vegyes felhasználású étkezési burgonya. Főzési típusa A/B, vagyis keményítő tartalma az egyes kategóriák közötti határértéken mozog. Főzésre és hasábburgonya sütésére is rendkívül jól felhasználható. Tökéletesen alkalmas főzelékek, levesek, burgonyás tészták alapanyagául.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Burgonya

Címlap kép: Red Scarlet (forrás: https://biokiskert.hu/termek/red-scarlet-vegyszermentes-vetoburgonya-50-szem)

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom