Red Lady burgonya

A Red Lady burgonya egy vöröses árnyalatú héjszínű burgonya fajta, mely a nevét is ennek köszönheti. A Lady burgonyák családjába tartozik, akárcsak a Lady Claire vagy a Lady Rosetta. Ugyan ezek különböző fajtákhoz tartoznak, egységes bennük a magas hozam, a kiváló íz, a gumók remek forgalmazhatósága és nem utolsósorban, hogy rendkívül népszerű fajták.

A burgonya különböző fajtái nemcsak hazánkban, hanem az egész világon elterjedt és nagyon népszerű. Mivel rendkívül jól alkalmazkodik az időjárási és más egyéb körülményekhez, szinte az egész világon termesztik. Az egyik legfontosabb alap élelmiszer. Megkülönböztetünk étkezési és takarmány burgonyát is, ugyanis nem csak az emberek, állatok takarmányozására is használják.

Az 1930-as évektől hazánkban elkezdődött a rezisztens fajták nemesítése is, hogy a burgonya legnagyobb kórokozójával – a burgonyavésszel – szemben ellenállóbb fajtákat hozzanak létre. Ez a betegség nemcsak a burgonyát, de más rokon növényeket – így a paradicsomot, padlizsánt – is veszélyezteti.

Red Lady burgonya fajta jellemzői

A Red Lady egy korai érésű – érési ideje megegyezik a Red Scarlett fajtájával, – magas tápanyagtartalmú burgonya. A burgonya általában nagyon jól alkalmazkodik a környezethez. A Red Ladyre is igaz ez, azonban a tápanyagdús talaj és a napfény kiemelkedően fontos ennek a fajtának. A homokos tápanyagdús talajon bőségesen, kiegyenlítetten terem. Az öntözésre nem érzékeny, az aszályos időszakot is elviseli. Rezisztens a vírusos és gombás megbetegedésekkel szemben.

A lombozata közepes magasságú, méretű, melyen közepes méretű, sötétzöld, hullámos szélű leveleket növeszt. A gumója hosszúkás, ovális, kiegyenlített formájú, melyen kisebb pöttyöződések láthatók. A külső héj vékony, ennek ellenére rendkívül jól szállítható. A gumók átlagos tömege 14-15 dkg körüli, nagy méretű. A krumpli külső héjának a színe rózsaszínes, vöröses, a belső színe világos sárga.

A Vörös hölgy krumpli felhasználása

Az étkezési burgonyákat felhasználásuk szerint az alábbi négy kategóriákba sorolják:

  • A – Salátának való burgonyák, melyek nem esnek szét főzés közben
  • B – Főzésre kiváló, kicsit lisztes burgonyák, kissé szétfővők
  • C – Főleg sütésre alkalmas fajták, melyek teljesen szétfőnek (hasábburgonya, sült krumpli, krumplis tészta, gnocci készítésére kiválóan alkalmasak)
  • D – Magas keményítő tartalma miatt ipari célokra használják, a kereskedelemben nem találkozunk vele

A Red Lady felhasználása szerint az A, B kategóriába tartozik. Rendkívül ízletes elsősorban főzni való burgonya fajta. Bár rendkívül jó hasábburgonya alapanyag is lehet. Rendkívül jól szállítható, nem érzékeny a vékony héja ellenére sem.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Burgonya

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom