Rakott krumpli

A rakott krumpli, akárcsak a paprikás krumpli, vagy a krumplis tészta egy nagyon népszerű étel hazánkban. Bármikor készíthető, annak ellenére, hogy a burgonya szezon nagyjából nyár derekától novemberig tart, a krumpli egész évben elérhető. Rendkívül egyszerűen és gyorsan elkészíthető, és számos módon variálható. Kínálhatunk mellé kovászos uborkát, csalamádét, csemege uborkát vagy savanyú káposztát egyaránt, attól függően, hogy mikor készítjük, de gyümölcsbefőttekkel is érdemes kipróbálni. Készülhet kolbásszal vagy virslivel, szalonnásan, vagy anélkül, de akár bármely más hússal is. Besamell mártással vagy tejfölösen, de reszelt sajt is kerülhet rá. Ahány ház, annyi szokás. Mindenkinek meg kell találnia a számára legkedvezőbb ízvilágú receptet, bár érdemes néha variálni is.

Hagyományos rakott krumpli recept

Hozzávalók:

  • 80 dkg burgonya
  • 60 dkg füstölt házi kolbász
  • 7 db tojás
  • 2 ek zsír
  • 4 dl tejföl
  • só – ízlés szerint
  • bors – ízlés szerint

Rakott burgonya elkészítése lépésről – lépésre:

  1. Először a krumplit meg kell mosni, majd egy nagyobb lábosba bele kell tenni őket. Annyi vízzel, hogy ellepje fel kell tenni főni. Kicsit meg kell sózni. Kb. 20 perc alatt megfő.
  2. A tojásokat is meg kell mosni és szintén hideg vízbe fel kell tenni pici sóval főzni. Forrástól számított 10 perc alatt keményre főzzük. Majd hideg vízben lehűtjük.
  3. Amíg főnek a kolbászt össze kell karikázni.
  4. Ha a tojás megfőtt a héját el kell távolítani és tojásvágóval össze kell szeletelni.
  5. Egy serpenyőben felforrósítjuk a zsírt és beletesszük a karikára vágott kolbászokat, kicsit átpirítjuk. (Sokan vöröshagymát is szeletelnek a kolbászok közé azzal sütik meg.)
  6. A kolbászt (és a hagymát) ki kell szedni a zsírból és félretenni.
  7. A zsírt összekeverjük a tejföllel.
  8. A megfőtt krumplikat megpucoljuk és karikára vágjuk őket.
  9. Egy tepsit vékonyan megzsírozunk és az aljára egy rétegben letesszük a karikára vágott krumplit. (Nagyjából a harmadát). Sózzuk, borsozzuk.
  10. Erre tesszük egy rétegben a tojásokat, majd arra a kolbász karikákat és meglocsoljuk a tejföllel.
  11. Majd ismét a krumpli karikákat tesszük le aztán a tojások és a kolbászok.
  12. Végül a maradék krumplival fedjük be az egészet és meglocsoljuk a tejföllel. (Reszelt sajttal a tetején még tovább gazdagítható).
  13. 200 fokra előmelegített sütőben nagyjából 50 perc alatt készre sütjük.

Kínálható mellé még plusz tejföl, friss házi kenyér egyaránt. Kiadós egytálétel. Jó étvágyat hozzá!

https://hu.wikipedia.org/wiki/Burgonya

Vissza a kategória cikkeihez