Petrezselymes krumpli

A petrezselymes krumpli egy rendkívül népszerű étel hazánkban. Főleg a burgonya szezon elején, az új burgonya megjelenésénél készül sok háztartásban, hiszen új krumplival egészen más ízvilága van. Rendkívül egyszerűen elkészíthető, számos módon variálható, ízesíthető. Nemcsak húsételek, de halak sajtok mellé is kiváló köret. Kovászos uborkával, csemege uborkával, savanyú káposztával az év bármely időszakában tökéletes főfogás.

Ha krumplit főzünk, érdemes figyelni rá, hogy B,C típusú burgonyát vásároljunk. Ugyanis ezek alkalmasak főzésre, sütésre. Erről az információk a csomagoláson is megtalálhatók.  

Egyszerű petrezselymes krumpli receptje

Hozzávalók:

  • 60 dkg burgonya
  • 1 csokor friss petrezselyemzöld
  • 2 teáskanál só
  • olaj, vaj

A petrezselymes burgonya elkészítése lépésről – lépésre:

  1. Először a krumplit meg kell pucolni, kockákra vágni és kevés sóval, annyi hideg vízben, ami ellepi fel kell tenni főzni. Ne főzzük meg teljesen, csak félpuhára.
  2. Ameddig fő a petrezselyemzöldet is meg kell mosni és apró darabokra aprítani.
  3. Ha a burgonya elkészült, le kell szűrni róla főzőlevet.
  4. Egy serpenyőben az olajat, vagy vajat fel kell hevíteni és az apróra vágott petrezselyemzöldet meg kell pirítani benne.
  5. Ezután a burgonyát is hozzá kell adni, sózni, alaposan összekeverni és még egy-két percig tovább pirítani együtt.
  6. Utána sózzuk, ha szükséges.
  7. Még melegen tálaljuk.

Kiváló köret húsételek, fasírtok, egybe fasírtok mellé. Jó étvágyat hozzá!

Tipp: Új burgonyából készítve nem szükséges a burgonyát pucolni, csak megkapargatni a héját és alaposan – több váltóvízben – megmosni. A friss, roppanós új krumplival és a friss, illatos petrezselyemmel, vajon pirítva az igazi!

https://hu.wikipedia.org/wiki/Burgonya

Vissza a kategória cikkeihez