Nyers krumpli

A nyers krumpli fogyasztása vajon milyen hatással van a szervezetünkre? Bizonyos ételek – hús, tojás, tésztafélék – melyek nyers fogyasztása megbetegedéseket okozhat. Azonban a zöldségek, gyümölcsök nagy részét kifejezetten nyersen érdemes fogasztani. Bár ezek között is vannak olyanok – például a sárgarépa, paradicsom, gomba, spenót vagy a spárga is – melyek főtt, vagy sült állapotban is rendkívül egészségesek és jótékonyan hatnak a szervezet számára.

Főleg a sárga színűek esetében igaz, hogy a bennük található béta-karotin szint – mely az A vitamin elővitaminja – magasabb főtt állapotában, mint nyersen. A gombákat nyersen nem tudja a gyomrunk rendesen megemészteni. A paradicsomban pedig a főzés hatására likopin szabadul fel, mely hatásos antioxidáns.

Nyers burgonya hatása

De vajon így van-e ez a nyers burgonya fogyasztása esetében is? A nyers burgonya fogyasztása nem kifejezetten egészséges. Ugyanis magas keményítő tartalma miatt emésztési problémákat, gázképződést, puffadást is okozhat. Az arra érzékenyeknél pedig allergiás reakciókat is okozhat. Fontos tudni, hogy a burgonyának csak a gumója fogyasztható! A termése, szárai, levelei mind mérgezőek, ugyanis szolanin található bennük. Ez a gumók zöld héja alatt és a csírák környékén is felhalmozódhat, így a zöldes héjat vastagon le kell hámozni a burgonyáról és bő vízben főzni meg. A szolanin már kis mennyiségben is mérgező, ezért mindenképpen érdemes feldolgozva – sütve, főzve, párolva – fogyasztani a burgonyát.

Azonban érdemes tudni, hogy a nyers burgonyalé hatása a szervezetre igazán jótékony.

Nyers krumpli fagyasztása

A fagyasztás a tartósítás egyik formája, mely már igen régóta ismert és alkalmazott eljárás a világ számos területén. Amíg a hideg mérsékelt égöv területein a konzerválásra a fagy hatását használták ki a jég felhasználásával, addig a száraz, sivatagos területeken az aszalás, szárítás, illetve a sóval való tartósítás terjedt el.

A burgonya nem tartozik azok közé a zöldsége közé, melyek könnyedén és károsodás nélkül fagyaszthatóak le. Ugyanis a felengedés után pépes lesz és szétesik. Ha már mindenképpen szeretnénk lefagyasztani, akkor csak főtt állapotában tegyük. Burgonyapürét ne fagyasszunk le, mert nagyon megváltozik az állaga felengedés után.

Ha mégis mindenképpen nyers burgonyát fagyasztanánk le, azt is főzzük elő kicsit, majd jeges vízben hűtsük le, szárítsuk meg és kiporciózva fagyasszuk le.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Burgonya

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom