Merlot burgonya

A Merlot burgonya egy német származású, késői érésű, vöröses héjszínű burgonya fajta. A burgonya rendkívül népszerű élelmiszer és nemcsak hazánkban, de az egész világon. Dél-Amerikából származik, Peru és Chile területén az inkák már évezredek óta ismerik és termesztik. Európába spanyol és angol hódítók hozták el a 16. században. A franciák ismertették meg szinte egész Európával. Hazánkba a 16. század közepén került és azóta is rendkívül nagy népszerűségnek örvend.  A 18. századra már az egész világon ismerték.

Hazánkban a 20. század első harmadában a kiskerti termesztés után már a nagyüzemi termesztése is megkezdődött. Nagyjából ezzel egy időben pedig a burgonya fajták nemesítése is elkezdődött. Hiszen fontos volt, hogy a betegségekkel szemben minél ellenállóbb fajtákat hozzanak létre. Ezek a rezisztens fajták azóta egyre nagyobb számban vannak jelen a mezőgazdaságban. A burgonya vetése előtt is érdemes a fajták között ennek megfelelően is érdeklődni, informálódni, mielőtt vetőburgonyát vásárolnánk.

Bár az egy főre jutó fogyasztása az elmúlt évtizedek étkezési szokásainak megváltozása következtében sokat csökkent. Napjainkra átlagosan 60-62 kg az egy főre jutó éves fogyasztás.  Ennek ellenére világszinten a negyedik legnagyobb mennyiségben termesztett élelmiszer. Rendkívül jó alkalmazkodó képességének köszönhetően, szinte az egész világon termeszthető.

A Merlot burgonya fajta jellemzői

A Merlot egy késői érésű, német származású burgonya fajta. Az érési ideje 80-95 nap. A burgonya fajták legtöbbje rendkívül jól alkalmazkodik a környezethez, ezért általában a legtöbb talajtípuson termeszthetők. A Merlot azonban kényes a talaj típusát tekintve. Leginkább a fekete, homokos, vagy tőzeges, anyagos talajban fejlődik jól. A savas talajt nem kedveli, így vetése előtt érdemes a talaj savasságát megnézni és javítani rajta, ha szükséges. Meszezéssel javítható. A fahamu pedig a lúgos talaj egyensúlyát segít visszaállítani.

A lombozata közepes méretű, félig egyenes, melyeken kicsi, zöld színű levelek vannak. A bokrokban 6-10 gumót is növeszt. A gumók, ovális formájúak, átlagosan 10 dkg körüli tömegűek. A Merlot burgonya külső héjszíne piros, a belső színe sárga. Hazánkban ezek a vöröses héjú, sárgás húsú burgonya fajták a leginkább népszerűek. Annak ellenére, hogy egyre több sárga burgonya típussal találkozhatunk, melyek szintén nagyon jóízűek.  

Merlot krumplik felhasználása

A burgonyákat – keményítő tartalmuk alapján – a felhasználásuk szerint 4 kategóriába sorolják:

  1. A – Salátának való burgonyák – nem főnek szét
  2. B – Főzésre való – enyhén szétfőnek
  3. C – Sütésre alkalmas – enyhén szétfőnek
  4. D – Szétfővő – teljesen szétfőnek, azonban ezek a kereskedelemben nem találhatók meg, ugyanis ipari feldolgozásra használják őket

A Merlot burgonya fajta rendkívüli ízvilágú, mely B,C kategóriájú, vagyis nagyon jól felhasználható fajta. Elsősorban főzésre, sütésre alkalmas, mivel enyhén szétfővő. Keményítő tartalma 14-16% körüli.

Jól szállítható és tárolható burgonya fajta.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Burgonya

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom