Manitou burgonya

A Manitou burgonya egy középkésői érésű piros héjszínű burgonya fajta. A burgonya rendkívül népszerű élelmiszer hazánkban, már-már azt hihetnénk, hogy egyenesen hungarikum, de nem így van hiszen Dél-Amerikában őshonos. Peruban és Chilében már évezredek óta ismerik és termesztik, onnan spanyol és angol hódítók hozták el Európába a 16. században. E népszerű zöldséget tehát nekik köszönhetjük. Hazánkba a 16. század közepén került és azóta is töretlen a népszerűsége.

A kiskerti termesztés után a nagyüzemi termesztése is megkezdődött a 20. század első harmadában. Ezzel egyidőben kezdődtek meg hazánkban a burgonya nemesítések is, melyeknek számos rezisztens burgonya fajtát is köszönhetünk. A burgonya pedig azóta is olyannyira népszerű, hogy a burgonya szezonban országszerte számos helyen tartanak Burgonyafesztiválokat is.

Bár az egy főre jutó fogyasztása az elmúlt évtizedek étkezési szokásainak megváltozása következtében sokat csökkent. Napjainkra átlagosan 60-62 kg az egy főre jutó éves fogyasztás.  Ennek ellenére világszinten a negyedik legnagyobb mennyiségben termesztett élelmiszer. Rendkívül jó alkalmazkodó képességének köszönhetően, szinte az egész világon termeszthető.

A Manitou burgonya fajta jellemzői

A Manitou egy középkésői tenyész idejű, népszerű burgonya fajta, melyet a Desire javított változatának is tekintenek. Rendkívül jól alkalmazkodik a környezethez, ezért a legtöbb talajtípuson termeszthető hazánkban. Nagyon jól ellenálló fajta, mely rezisztens az Y-vírussal, a levélsodródás szemben is. A lombfitoftórával szemben kissé fogékony. A varasodásra is enyhén hajlamos. A fonálféreg Ro1 és 3, 4 rasszaival szemben rezisztens. Szárazanyag tartalma viszonylag magas.

A lombozata erőteljes méretű, mely igen gyorsan fejlődik, ezért talajtakarásra is használható. A gumója hosszúkás, ovális, nagy méretű, kiegyenlített formájú. A Manitou burgonya külső héjszíne pirosas, a belső színe világos sárga, rendkívül mutatós. Hazánkban még mindig ezek a vöröses héjú, sárgás húsú burgonya fajták a kedveltebben. Pedig egyre több sárga burgonya típussal találkozhatunk a piacok, bevásárlóközpontok zöldséges részlegeinek a polcain.

Manitou krumplik felhasználása

A burgonyákat felhasználásuk szerint 4 kategóriába sorolják:

  1. A – Salátának való
  2. B – Főzésre való
  3. C – Sütésre alkalmas
  4. D – Szétfővő – ezzel kereskedelmi forgalomban nem találkozhatunk, mert ipari feldolgozásra termesztik

A Manitou fajta rendkívül jól felhasználható fajta, elsősorban főzésre, sütésre. Különösen alkalmas hasábburgonya készítésére. Megfelelő hőmérsékleten rendkívül jól tárolható burgonya fajta.

Így készül a TÖKÉLETES házi SÜLT KRUMPLI :

https://hu.wikipedia.org/wiki/Burgonya

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom