Lila burgonya

A lila burgonya Dél-Amerikából származik, akárcsak a rózsaszínű vagy sárga héjszínű fajták is. Nálunk is egyre jellemzőbb, népszerűbb a piacok kínálatában. A lila krumpli nagy mennyiségben tartalmaz természetes növényi színanyagokat, főleg antocianinokat. Felhasználását tekintve megegyezik az egyéb színű burgonya fajták felhasználásával. De bizonyos ételek elkészítésére ez a fajta alkalmasabb. Főzési ideje ugyanis rövidebb. Ne ijedjünk meg tőle, de a főzés során a hús színe megfakul, bár teljesen nem veszíti el a színét. Íze olyan, mint a többi krumplié. Érdekesség, hogy lila burgonyachips is kapható néhány országban, nálunk esetleg házi készítésével lehet próbálkozni.

Lila burgonya termesztése

Mint, ahogy az íze – a lila burgonya termesztése – sem tér el az egyéb burgonya fajták termesztésétől. Ugyan a héja kicsit vastagabb és feketés színű, inkább emlékeztet a krumpli és a cékla keverékére. Ültetése április közepén – már fagymentes időben – kezdődhet. Feltűnően sötét zöld színű leveleket hoz a még ennél is sötétebb – szinte feketébe hajlószárain. A virágai fehérek. Szeptemberben felszedhetők a lilás gumói, melyek jellemzően egyenetlen felületűek.

A krumplibogár támadásának – elvileg jobban ellenáll. Azonban mivel a burgonya betegségei széles skálát ölelnek fel, érdemes növény védelemben részesíteni. De mivel burgonya biokertben is nevelhető, így egyéb házi praktikákkal, vetésforgóval és társnövények ültetésével is érdemes próbálkozni a kártevők ellen a házi kertekben.

Lila krumpli vetőmag hol kapható

Persze termeszteni csak úgy tudjuk, ha van hozzá vetőkrumpli is. Érdemes a kertészeti áruházak, vetőmag boltok kínálatában keresni, akár interneten keresztül is. Mivel népszerűsége még nem kifejezetten magas – bár egyre nő a kereslet iránta – nem sok helyen kapható. Érdemes a magro.hu a mezőgazdasági oldal „piacterén” is keresgélni, sokszor nagyon kedvező árú termékekhez lehet hozzájutni, akár vető lila burgonyához is.

Lila burgonya hol kapható, mennyibe kerül

Ez a kevésbé ismert krumpli fajta leginkább a piacokon érhető el. Ritkán a nagyobb bevásárlóközpontok polcain is találkozhatunk vele. Az ára – mivel igen különleges krumpliról van szó – ennek megfelelően magas is. A hagyományos, hazai ismert krumpli fajták kilójának többszörösét is elkérik kilójáért. Ha igazán különlegessé szeretnénk tenni egy étkezést, vagy egészségesebben szeretnénk étkezni, megéri néha vásárolni belőle. A lila változat ugyanis nagyon egészséges. Magas benne a C-vitamin, vas, kalcium, kálium, fehérje, rost és szénhidrát tartalma is. Rendszeres fogyasztásával számos betegség megelőzhető. Ugyanis:

  • erősíti az immunrendszert
  • hatékony segítség a zsírégetésben
  • megakadályozza a szív- és érrendszeri problémák kialakulását
  • elősegíti a helyes vérnyomás értékek beállítását, természetes vérnyomáscsökkentő

Mire használható a lila burgonya?

https://hu.wikipedia.org/wiki/Burgonya

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom