Krumplis tócsni

A krumplis tócsni egy nagyon egyszerűen elkészíthető, népszerű étel, mely valószínűleg felvidéki eredetű. Számos néven ismert – prósza, röszti stb. – de a leggyakoribb a tócsni és a lapcsánka. A tésztájuk ugyan azonos, de a sütéseik között különbség van. A tócsnit serpenyőben sütik, mint a palacsintát, a lapcsánkát viszont bő olajban, mint a lángost. Akár így, akár úgy készítjük remek kiegészítője lesz a fokhagymás mártogatós.

Krumplis tócsni receptje

Hozzávalók:

  • 75 dkg burgonya
  • 1 db közepes méretű tojás
  • 3 evőkanál finomliszt
  • só – ízlés szerint
  • olaj a sütéshez

Hozzávalók a fokhagymás mártogatóshoz:

  • 20 dkg tejföl vagy natúr joghurt
  • 3 gerezd fokhagyma
  • só – ízlés szerint
  • bors – ízlés szerint

A krumpliprósza vagy tócsni elkészítése lépésről – lépésre:

  1. A krumplit meg kell pucolni és nyersen le kell reszelni.
  2. Össze kell keverni egy kávéskanál sóval és nagyjából 5 percet hagyni kell állni, hogy a levét kieressze.
  3. Ezután kinyomkodjuk belőle a vizet és a maradékot még papírtörlőn felitatjuk.
  4. Egy nagyobb tálba rakjuk, megszórjuk ízlés szerinti sóval, borssal, hozzáadjuk a lisztet a tojást és alaposan összekeverjük.
  5. Ismét hagyjuk állni 10 percet, hogy jobban össze tudjon állni.
  6. Amíg áll, elkészítjük a mártogatóst.
  7. A fokhagymákat megpucoljuk és összetörjük.
  8. A tejfölt, vagy natúr joghurtot sózzuk, borsozzuk és hozzákeverjük az összetört fokhagymát.
  9. Alaposan összekeverjük és állni hagyjuk, hogy az ízek összeérjenek.
  10. Ezután egy serpenyőben kevés olajat hevítünk és egy kanál tésztát a közepébe helyezzük. Ha nem terül szét magától, akkor kicsit egy lapáttal szét kell húzni, hogy egyenletes magasságú legyen.
  11. Ha szépen megsült az egyik oldala, akkor megfordítjuk és a másik oldalát is aranybarnára sütjük.
  12. Ha kisült papírtörlőre szedjük, hogy a felesleges olaj lecsöpögjön róla.
  13. Addig sütjük, amíg van a tésztából.
  14. Majd végül a fokhagymás tejföllel kínáljuk.

Számos módon variálható, hiszen a tésztába keverhető, sonka, füstölt hús, de reszelt sajt egyaránt. A tetejére is szórhatunk reszelt sajtot. Remek vendégváró, de kitűnő kísérője egy eseti sörözésnek, vagy borozásnak egyaránt. Jó étvágyat hozzá!

https://sobors.hu/receptek/lapcsanka-recept/

Vissza a kategória cikkeihez