Tartalomjegyzék
A krumplis tócsni egy nagyon egyszerűen elkészíthető, népszerű étel, mely valószínűleg felvidéki eredetű. Számos néven ismert – prósza, röszti stb. – de a leggyakoribb a tócsni és a lapcsánka. A tésztájuk ugyan azonos, de a sütéseik között különbség van. A tócsnit serpenyőben sütik, mint a palacsintát, a lapcsánkát viszont bő olajban, mint a lángost. Akár így, akár úgy készítjük remek kiegészítője lesz a fokhagymás mártogatós.
Krumplis tócsni receptje
Hozzávalók:
- 75 dkg burgonya
- 1 db közepes méretű tojás
- 3 evőkanál finomliszt
- só – ízlés szerint
- olaj a sütéshez
Hozzávalók a fokhagymás mártogatóshoz:
- 20 dkg tejföl vagy natúr joghurt
- 3 gerezd fokhagyma
- só – ízlés szerint
- bors – ízlés szerint
A krumpliprósza vagy tócsni elkészítése lépésről – lépésre:
- A krumplit meg kell pucolni és nyersen le kell reszelni.
- Össze kell keverni egy kávéskanál sóval és nagyjából 5 percet hagyni kell állni, hogy a levét kieressze.
- Ezután kinyomkodjuk belőle a vizet és a maradékot még papírtörlőn felitatjuk.
- Egy nagyobb tálba rakjuk, megszórjuk ízlés szerinti sóval, borssal, hozzáadjuk a lisztet a tojást és alaposan összekeverjük.
- Ismét hagyjuk állni 10 percet, hogy jobban össze tudjon állni.
- Amíg áll, elkészítjük a mártogatóst.
- A fokhagymákat megpucoljuk és összetörjük.
- A tejfölt, vagy natúr joghurtot sózzuk, borsozzuk és hozzákeverjük az összetört fokhagymát.
- Alaposan összekeverjük és állni hagyjuk, hogy az ízek összeérjenek.
- Ezután egy serpenyőben kevés olajat hevítünk és egy kanál tésztát a közepébe helyezzük. Ha nem terül szét magától, akkor kicsit egy lapáttal szét kell húzni, hogy egyenletes magasságú legyen.
- Ha szépen megsült az egyik oldala, akkor megfordítjuk és a másik oldalát is aranybarnára sütjük.
- Ha kisült papírtörlőre szedjük, hogy a felesleges olaj lecsöpögjön róla.
- Addig sütjük, amíg van a tésztából.
- Majd végül a fokhagymás tejföllel kínáljuk.
Számos módon variálható, hiszen a tésztába keverhető, sonka, füstölt hús, de reszelt sajt egyaránt. A tetejére is szórhatunk reszelt sajtot. Remek vendégváró, de kitűnő kísérője egy eseti sörözésnek, vagy borozásnak egyaránt. Jó étvágyat hozzá!
Tócsni – Recept Videók:
https://sobors.hu/receptek/lapcsanka-recept/
Vissza a kategória cikkeihez