Krumplis szilvás gombóc

A krumplis szilvás gombóc egy rendkívül népszerű étel a hazai háztartásokban és nemcsak a szilva szezonban. A fagyasztott- és szilvabefőttnek köszönhetően egész évben elkészíthető étel. Bár kissé időigényes a házi tésztával készítve, de aki készített már saját készítésűt tudja, hogy zongorázható a különbség. Érdemes kipróbálni! Ha pedig már egyszer neki látunk, ajánlott rögtön nagyobb adagot készíteni belőle, mert kiválóan lefagyasztható.

Krumplis szilvás gombóc recept

Hozzávalók:

  • 1,6 kg főtt, megpucolt, áttört burgonya
  • 2 db közepes méretű tojás
  • 600 g finomliszt
  • 40 db szilva
  • 2 evőkanál kristálycukor
  • 1 teáskanál őrölt fahéj
  • 3 evőkanál étolaj
  • 20 dkg zsemlemorzsa

A krumplival készített szilvás gombóc elkészítése:

  1. A krumplit héjában meg kell főzni, majd lehúzni a héjukat. Ezután krumplinyomóval össze kell törni és hagyni teljesen kihűlni.
  2. Amíg a krumpli hűl, a szilvákat alaposan meg kell mosni, félbe vágni és kimagozni.
  3. A kihűlt krumplit meg kell sózni és hozzá kell adni a tojásokat, majd folyamatosan hozzá kell adagolni annyi lisztet, hogy ne legyen kemény a tészta.
  4. Majd lisztezett deszkán kb. kisujjnyi vastagságúra ki kell nyújtani a tésztát és kb. 10X10 cm-es kockákra kell vágni.
  5. Közben már fel lehet tenni egy nagy fazékba vizet forrni, csipet sót hozzáadva.
  6. A fahéjjal össze kell keverni a cukrot és kicsit belőle minden szilva közepébe kell rakni a mag helyére, majd a szilvákat a tészta kockák közepére tesszük.
  7. A tészta 4 sarkát össze kell fogni, összenyomkodni és gömbölyűre formálni úgy, hogy sehol ne legyen lyukas.
  8. Ha már forr a víz a gombócokat bele kell tenni és ha már feljöttek a víz tetejére, akkor még további kb. 3-4 percig kell hagyni főni.
  9. Amíg fő, addig az olajon meg kell pirítani a zsemlemorzsát, folyamatosan keverés mellett, ügyelve arra, hogy le ne égjen.
  10. A megfőtt gombócokat szűrőlapát segítségével ki kell szedni és az az olajon megpirított zsemlemorzsára kell őket tenni, kicsit meghempergetve őket már készen is vannak.
  11. Fahéjas cukorral megszórva melegen tálaljuk, de hidegen is nagyon finom.

TIPP: Ha nagy adagot készítettünk és lefagyasztanánk, akkor a főzés nélküli gombócokat érdemes egy tálcára rakni és előfagyasztani, hogy aztán bezacskózhatók legyenek.

Miele Főzőiskola: Szilvás gombóc:

http://www.mindmegette.hu/ennek-nem-tudsz-ellenallni-13-isteni-gomboc-recept-turos-szilvas-barackos-almas-52948/

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom