Tartalomjegyzék
A krumplis szilvás gombóc egy rendkívül népszerű étel a hazai háztartásokban és nemcsak a szilva szezonban. A fagyasztott- és szilvabefőttnek köszönhetően egész évben elkészíthető étel. Bár kissé időigényes a házi tésztával készítve, de aki készített már saját készítésűt tudja, hogy zongorázható a különbség. Érdemes kipróbálni! Ha pedig már egyszer neki látunk, ajánlott rögtön nagyobb adagot készíteni belőle, mert kiválóan lefagyasztható.
Krumplis szilvás gombóc recept
Hozzávalók:
- 1,6 kg főtt, megpucolt, áttört burgonya
- 2 db közepes méretű tojás
- 600 g finomliszt
- só
- 40 db szilva
- 2 evőkanál kristálycukor
- 1 teáskanál őrölt fahéj
- 3 evőkanál étolaj
- 20 dkg zsemlemorzsa
A krumplival készített szilvás gombóc elkészítése:
- A krumplit héjában meg kell főzni, majd lehúzni a héjukat. Ezután krumplinyomóval össze kell törni és hagyni teljesen kihűlni.
- Amíg a krumpli hűl, a szilvákat alaposan meg kell mosni, félbe vágni és kimagozni.
- A kihűlt krumplit meg kell sózni és hozzá kell adni a tojásokat, majd folyamatosan hozzá kell adagolni annyi lisztet, hogy ne legyen kemény a tészta.
- Majd lisztezett deszkán kb. kisujjnyi vastagságúra ki kell nyújtani a tésztát és kb. 10X10 cm-es kockákra kell vágni.
- Közben már fel lehet tenni egy nagy fazékba vizet forrni, csipet sót hozzáadva.
- A fahéjjal össze kell keverni a cukrot és kicsit belőle minden szilva közepébe kell rakni a mag helyére, majd a szilvákat a tészta kockák közepére tesszük.
- A tészta 4 sarkát össze kell fogni, összenyomkodni és gömbölyűre formálni úgy, hogy sehol ne legyen lyukas.
- Ha már forr a víz a gombócokat bele kell tenni és ha már feljöttek a víz tetejére, akkor még további kb. 3-4 percig kell hagyni főni.
- Amíg fő, addig az olajon meg kell pirítani a zsemlemorzsát, folyamatosan keverés mellett, ügyelve arra, hogy le ne égjen.
- A megfőtt gombócokat szűrőlapát segítségével ki kell szedni és az az olajon megpirított zsemlemorzsára kell őket tenni, kicsit meghempergetve őket már készen is vannak.
- Fahéjas cukorral megszórva melegen tálaljuk, de hidegen is nagyon finom.
TIPP: Ha nagy adagot készítettünk és lefagyasztanánk, akkor a főzés nélküli gombócokat érdemes egy tálcára rakni és előfagyasztani, hogy aztán bezacskózhatók legyenek.
Miele Főzőiskola: Szilvás gombóc:
Vissza a kategória cikkeihez