Krumplis nudli

A krumplis nudli egy nagyon egyszerűen elkészíthető, népszerű étel, mely kicsit időigényes, de megéri ráfordítani az időt. Ha pedig már megcsináljuk a tésztáját, érdemes belőle rögtön szilvás gombócot, vagy más gyümölccseleper, cseresznye, meggy, sárgabaracktöltöttet is készíteni. Nagyobb mennyiségben is készíthetjük, ebben az esetben könnyedén le is fagyaszthatunk belőlük.

Krumplis nudli receptje

Hozzávalók:

  • 30 dkg burgonya
  • 1 db közepes méretű tojás
  • 30 dkg finomliszt
  • 1 kávéskanál só

Hozzávalók a pirított zsemlemorzsához:

  • 2 evőkanál vaj vagy napraforgó olaj
  • 3 evőkanál zsemlemorzsa
  • 1 evőkanál porcukor a tálaláshoz – elhagyható
  • 1 evőkanál fahéj a tálaláshoz – elhagyható

A krumplis nudlik elkészítése lépésről – lépésre:

  1. A krumplit meg kell pucolni, kockákra vágni és kevés sóval fel kell tenni főzni.
  2. Ha megfőtt, burgonyanyomóval össze kell törni és hagyni kell legalább langyosra kihűlni. (Maradék törtkrumpliból is készíthető).
  3. Közben fel kell tenni egy nagy fazékban csipet sóval vizet főzni a nudliknak.
  4. Majd az összetört krumplit össze kell keverni ugyanilyen mennyiségű liszttel, sóval és a tojással.
  5. Ha még nem áll össze, vagy száraz, kicsi vízzel lazítható a tészta.
  6. Kisebb egységekre vesszük a tésztát.
  7. Ezután lisztezett nyújtódeszkán kb. 2 cm széles tésztakígyókat sodrunk belőle és egy éles késsel kb. 2 cm-es darabokra vágjuk. Vagy így hagyjuk, vagy még tovább sodorjuk lisztezett kézzel a darabkákat.
  8. Majd a fele mennyiségű nudlit a felforrt vízbe szedjük és kb. 8-10 perc alatt készre főzzük.
  9. Amíg fő a nudli egy lábasba beleöntjük az olajat vagy a vajat és felhevítjük, majd rászórjuk a zsemlemorzsát és folyamatos keverés mellett megpirítjuk. Akkor jó, ha szép aranybarna, de vigyázat hamar odaég!
  10. A megfőtt nudlikat szűrőlapáttal kiszedjük a vízből és hagyjuk lecsepegni.
  11. Közben a másik adagot is feltesszük főni.
  12. A kifőtt nudlikat a pirított zsemlemorzsára szedjük és jól összekeverjük, hogy mindenhol érje a zsemlemorzsa.
  13. Még melegen fahéjjal elkevert porcukorral tálaljuk.

Kiváló fogás levesek mellé, de akár önmagában is. Lekvárral tovább bolondítható. Jó étvágyat hozzá!

https://hu.wikipedia.org/wiki/Nudli

Vissza a kategória cikkiehez