Tartalomjegyzék
A krumplipüré egy nagyon népszerű étel hazánkban. Nagy előnye, hogy számos módon ízesíthető, érdemes próbálkozni velük. Ugyan mindenki a tökéletesen levegős, szellős, krémes püré elkészítését tűzi ki célul, ennek ellenére sokszor kemény masszát kapunk végeredményként. Hogyan készítsünk krémes, ízletes finomságot, mely másnak sem áll össze egy tömbbé? Itt a megoldás!
Az alábbi tippek mindenképpen előnyünkre válnak:
- B,C típusú burgonyát vásároljunk, melyek főzésre, sütésre alkalmasak, szétfőnek főzés közben
- hideg vízben kezdjük el főzni a krumplit, különben a külseje megpuhul, miközben a belseje még kemény marad
- nem szabad hagyni addig főzni ameddig már szétesik
- vajat használjunk, ne margarint
Egyszerű krémes krumplipüré receptje
Hozzávalók:
- 1 kg burgonya
- 5 dkg vaj
- 2 dl tej
- só – ízlés szerint
- bors – ízlés szerint
- szerecsendió – ízlés szerint
A krumplipüré elkészítése lépésről – lépésre:
- Először a krumplit meg kell pucolni, kockákra vágni és kevés sóval, annyi hideg vízben, ami ellepi fel kell tenni főzni.
- Ha megpuhult le kell szűrni róla főzőlevet.
- Majd hozzá kell adni a vajat, és annyi forró tejet, amennyit felvesz.
- Krumplinyomóval össze kell törni.
- Borssal, szerecsendióval ízesítjük és ha szükséges még tovább sózzuk.
- Alaposan keverjük össze és még forrón tálaljuk, ugyanis kihűlve már nem az igazi.
További krumplipüré változatok:
Hagymás krumplipüré
Hozzávalók a fenti alap recepten túl:
- 1 fej vöröshagyma
- kiskanál őrölt fűszerpaprika
- 1 kanál zsír vagy olaj
Elkészítése:
- Először a krumplit meg kell pucolni, kockákra vágni és kevés sóval, annyi hideg vízben, ami ellepi fel kell tenni főzni.
- A vöröshagymát meg kell pucolni, majd apró kockákra vágni.
- A kanálnyi zsíron meg kell pirítani a hagymát és hozzá kell keverni a pirospaprikát is.
- Majd lehúzzuk a tűzről.
- A burgonyát, ha megpuhult le kell szűrni.
- Majd hozzá kell adni a vajat, a pirított hagymát és annyi forró tejet, amennyit felvesz.
- Krumplinyomón össze kell törni.
- Majd borssal, szerecsendióval ízesítjük és ha szükséges még sózzuk is.
- Alaposan keverjük össze és már tálalható is.
Sárgarépás krumplipüré
Hozzávalók az alaprecepten túl:
- 2 közepes sárgarépa
Elkészítése:
- Először a krumplit és a répát is meg kell pucolni, kockákra vágni és kevés sóval, annyi hideg vízben, ami ellepi fel kell tenni főzni.
- Ha megpuhult le kell szűrni róluk főzőlevet.
- Majd hozzá kell adni a vajat, és annyi forró tejet, amennyit felvesz.
- Krumplinyomóval össze kell törni.
- Borssal, szerecsendióval ízesítjük és ha szükséges még tovább sózzuk.
- Alaposan keverjük össze és még forrón tálaljuk.
Sütőtökös krumplipüré
Hozzávalók az alaprecepten túl:
Elkészítése:
- Először a sütőtököt meg kell sütni, kisebb darabokra vágva a sütőben.
- Közben a krumplit meg kell pucolni, kockákra vágni és kevés sóval, annyi hideg vízben, ami ellepi fel kell tenni főzni.
- Ha megpuhult le kell szűrni róla főzőlevet.
- Majd hozzá kell keverni a sütőtököt, a vajat, és annyi forró tejet, amennyit felvesz.
- Krumplinyomóval össze kell törni, majd jól elkeverni.
- Sóval, borssal ízesítjük és még forrón tálaljuk.
Kiváló körete húsételeknek, halaknak, de akár rántott sajtok mellé is. Kovászos uborkával még tovább bolondíthatjuk a már így is különleges ízvilágot. Jó étvágyat hozzá!
Vajas krumplipüré – Recept Videók:
https://hu.wikipedia.org/wiki/Burgonya
Vissza a kategória cikkeihez