Krumplipüré

A krumplipüré egy nagyon népszerű étel hazánkban. Nagy előnye, hogy számos módon ízesíthető, érdemes próbálkozni velük. Ugyan mindenki a tökéletesen levegős, szellős, krémes püré elkészítését tűzi ki célul, ennek ellenére sokszor kemény masszát kapunk végeredményként. Hogyan készítsünk krémes, ízletes finomságot, mely másnak sem áll össze egy tömbbé? Itt a megoldás!

Az alábbi tippek mindenképpen előnyünkre válnak:

  • B,C típusú burgonyát vásároljunk, melyek főzésre, sütésre alkalmasak, szétfőnek főzés közben
  • hideg vízben kezdjük el főzni a krumplit, különben a külseje megpuhul, miközben a belseje még kemény marad
  • nem szabad hagyni addig főzni ameddig már szétesik
  • vajat használjunk, ne margarint

Egyszerű krémes krumplipüré receptje

Hozzávalók:

  • 1 kg burgonya
  • 5 dkg vaj
  • 2 dl tej
  • só – ízlés szerint
  • bors – ízlés szerint
  • szerecsendió – ízlés szerint

A krumplipüré elkészítése lépésről – lépésre:

  1. Először a krumplit meg kell pucolni, kockákra vágni és kevés sóval, annyi hideg vízben, ami ellepi fel kell tenni főzni.
  2. Ha megpuhult le kell szűrni róla főzőlevet.
  3. Majd hozzá kell adni a vajat, és annyi forró tejet, amennyit felvesz.
  4. Krumplinyomóval össze kell törni.
  5. Borssal, szerecsendióval ízesítjük és ha szükséges még tovább sózzuk.
  6. Alaposan keverjük össze és még forrón tálaljuk, ugyanis kihűlve már nem az igazi.

További krumplipüré változatok:

Hagymás krumplipüré

Hozzávalók a fenti alap recepten túl:

Elkészítése:

  1. Először a krumplit meg kell pucolni, kockákra vágni és kevés sóval, annyi hideg vízben, ami ellepi fel kell tenni főzni.
  2. A vöröshagymát meg kell pucolni, majd apró kockákra vágni.
  3. A kanálnyi zsíron meg kell pirítani a hagymát és hozzá kell keverni a pirospaprikát is.
  4. Majd lehúzzuk a tűzről.
  5. A burgonyát, ha megpuhult le kell szűrni.
  6. Majd hozzá kell adni a vajat, a pirított hagymát és annyi forró tejet, amennyit felvesz.
  7. Krumplinyomón össze kell törni.
  8. Majd borssal, szerecsendióval ízesítjük és ha szükséges még sózzuk is.
  9. Alaposan keverjük össze és már tálalható is.

Sárgarépás krumplipüré

Hozzávalók az alaprecepten túl:

Elkészítése:

  1. Először a krumplit és a répát is meg kell pucolni, kockákra vágni és kevés sóval, annyi hideg vízben, ami ellepi fel kell tenni főzni.
  2. Ha megpuhult le kell szűrni róluk főzőlevet.
  3. Majd hozzá kell adni a vajat, és annyi forró tejet, amennyit felvesz.
  4. Krumplinyomóval össze kell törni.
  5. Borssal, szerecsendióval ízesítjük és ha szükséges még tovább sózzuk.
  6. Alaposan keverjük össze és még forrón tálaljuk.

Sütőtökös krumplipüré

Hozzávalók az alaprecepten túl:

Elkészítése:

  1. Először a sütőtököt meg kell sütni, kisebb darabokra vágva a sütőben.
  2. Közben a krumplit meg kell pucolni, kockákra vágni és kevés sóval, annyi hideg vízben, ami ellepi fel kell tenni főzni.
  3. Ha megpuhult le kell szűrni róla főzőlevet.
  4. Majd hozzá kell keverni a sütőtököt, a vajat, és annyi forró tejet, amennyit felvesz.
  5. Krumplinyomóval össze kell törni, majd jól elkeverni.
  6. Sóval, borssal ízesítjük és még forrón tálaljuk.  

Kiváló körete húsételeknek, halaknak, de akár rántott sajtok mellé is. Kovászos uborkával még tovább bolondíthatjuk a már így is különleges ízvilágot. Jó étvágyat hozzá!

https://hu.wikipedia.org/wiki/Burgonya

Vissza a kategória cikkeihez