Krumplifesztivál

A burgonya rendkívül népszerű zöldség hazánkban, olyannyira, hogy Krumplifesztivál is várja az érdeklődőket a szezonban számos településen. A burgonya annyira alap élelmiszerünk és a napi életünk része, hogy akár azt is gondolhatnánk hungarikum. De nem így van, hiszen csak a 16. század derekán került hazánkba a spanyol és angol hódítóknak köszönhetően. Ez a növény ugyanis Dél-Amerikában – Peruban és Chilében – őshonos, ahol az inkák évezredek óta ismerik és termesztik.  

Krumplifesztivál – BergBurg Kapuvár

A kisalföldi városban 2017-ben tartották először a Berg Burgonya Piknik gasztro fesztivált, mely elsősorban a burgonyás ételek köré csoportosította a programokat. A gasztronómiai programokon túl számos kulturális és szabadidős tevékenységgel várnak kicsiket és nagyokat egyaránt a minden év szeptember elején megrendezésre kerülő fesztiválra.

Burgonyanap – Gyenesdiás

A Zala megyei Balaton parti településen is évek óta megrendezésre kerül szeptemberben a Burgonyanap, mely napon minden a krumpliról szól. Főzőversenyek, gaszronómiai különlegességek, vásárlási lehetőségek várják az érdeklődőket az egyéb szórakoztató programokon túl.

Burgonya fesztivál és Burgonya Napok – Kiskunhalas

Kiskunhalason is megrendezésre kerül a krumpli ünneplése, itt október elején tartják a rendezvényt. Előadásokkal, burgonya fajta bemutatásokkal teszik színesebbé, érdekesebbé az egyébként is sokszínű rendezvényt. Főzőverseny itt is megrendezésre kerül, melyre előzetesen lehet jelentkezni. Kellemes kikapcsolódást és jó szórakozást is ígér a rendezvény és biztos, hogy éhesen senki nem távozik róla.

Burgonyafesztivál – Mezőpeterd

A Hajdú-Bihar megyei településen 2012. óta minden év kora őszén, a betakarítással egy időben tartják a burgonyafesztivált. Mely hagyományőrző program és egyúttal gasztronómiai esemény is. Hiszen a rendezvény során főzőverseny keretében burgonyából készült ételeket készítenek a résztvevők. A környező településeken működő hagyományőrző néptánc és népdal együttesek fellépésükkel teszik színesebbé a gasztronómiai és kulturális rendezvényt.

Krumplifesztivál – Gávavencsellő

A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Gávavencsellőn hagyományosan augusztusban a Szent István napi ünnepségek után rendezik meg a fesztivált, mely egyre több látogatót vonz. Itt is elsősorban a gasztronómia kerül előtérbe, főzőverseny és számos burgonyás finomság várja az érdeklődőket a kulturális és szórakoztató programokon túl.

Krumplifesztivál – Bugyi

A Pest megyei Bugyi településen is megrendezik immár hagyományosan minden év szeptemberében a Krumplifesztivál, ahol krumplipucoló versenyre is várják a lelkes jelentkezőket. A napot zenés ébresztővel, majd traktoros felvonulással indítják, melyek után a Piac területén kerül megrendezésre a fesztivál számos programja.

https://www.programturizmus.hu/

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom