Krumpli vitamin

A krumpli vitamin tartalma és ásványi anyag tartalma is rendkívül magas, ezért nagyon egészséges. De nem mindegy, hogyan fogyasztjuk. A köretként feldolgozott burgonya – főleg, ha nagyon zsíros, túlzottan sós – mely a tésztát és a kenyeret hivatott kiváltani, nem nevezhető egészséges feldolgozási módszernek. Érdemes héjában megfőzve feldolgozni és lehetőleg kíméletesen párolni inkább, mint túl főzni, akkor remek kiegészítője lesz az egyéb egészséges zöldségeknek. Nyugodtan lehet kísérletezni cékla, brokkoli, sárgarépa és más zöldségfélék keverésével, mivel rendkívül ízletes ízhatások érhetők el általa. Ráadásul ezek a zöldségek is nagyon egészségesek, ajánlott a rendszeres fogyasztásuk.

Krumpli vitamin tartalma

Egy átlagos krumpli a héjával együtt nagyjából 25-27 mg C-vitamint tartalmaz, ami a napi ajánlott mennyiség közel fele (45%). Ráadásul ez a mennyiség több, mint ami 100 g paradicsomban vagy szőlőben található.  Ezen kívül tartalmaz B1-, B2-, B6-, B9-, valamint K-vitamint. A talajtól függően különböző mennyiségben tartalmaz ásványi sókat és nyomelemeket: nátriumot, kalciumot, magnéziumot, foszfort, vasat, mangán, rezet, ként és főleg káliumot. Ezenkívül magas a rost tartalma, valamint tartalmaz egy különleges enzimet – a citokróm-oxidázt – amelyet a gyomor izomzata hasznosít.

A burgonya rendkívül tápláló és jól emészthető – főként ízesítés nélkül – és a kalória tartalma sem túl magas. A jól megmosott, héjában, sütőben megsütött burgonya a dietetikusok által is megengedett és nagy segítséget ad az elhízás elleni harcban.

Figyelmeztetés: Ne fogyasszunk azonban zöld elszíneződést mutató burgonyát, mert az a mérgező szolanin jele. Ez leginkább a héj alatt vagy ott halmozódik fel, ahol a gumó elkezd csírázni.

Burgonya hatása

A burgonya jótékony hatása a szervezetre a többi zöldséghez hasonlóan nagyon kedvező. Ezért is érdemes a napi étkezések közé bevenni. A megfelelően feldolgozott burgonya az egészséges étrend részét képezi.

Általánosságban elmondható, hogy a rendszeres fogyasztásával:

 • védelmet nyújthat a magas vérnyomás, a magas koleszterinszint, a stroke és a szívbetegségek ellen
 • serkenti az idegrendszer működését
 • méregtelenítő hatása is ismert
 • emésztési problémákra, hasmenésre is hatásos
 • közömbösíti a túl sok gyomorsavat

A nyers krumpli reszelék továbbá hatásos:

 • gyulladt, gennyes sebek esetén
 • kelésekre
 • megdagadt testrészek kezelésére
 • fejfájás, migrén esetén
 • csökkenti a szem körüli duzzanatot
 • enyhíti a leégett bőr panaszait

Burgonya vitaminjainak hatása a bőrre 

A krumpliban található vitaminok az egészséges bőr megtartásában is nagy szerepet játszanak. Hiszen a benne található C-vitamin elősegíti a szervezetünkben a kollagéntermelést, amely javítja a bőr rugalmasságát, és késlelteti a bőr öregedését. A napégésen és a szem körüli duzzanatok csökkentésén túl a pattanások kezelésére is hatásos a nyers leve.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Burgonya

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom