Tartalomjegyzék
A krumpli pogácsa egy nagyon kedvelt, népszerű sós sütemény, melynek az elkészítésétől sokan tartanak. Pedig nem igényel különösebb szakértelmet, csak egy kicsivel több időt. Nagyon ízletes, a tetejét megszórhatjuk magokkal (szezám, tökmag, lenmag), reszelt sajttal (akár füstölt és sima keverékével) egyaránt. Remek vendégváró!
Egyszerű krumpli pogácsa recept
Hozzávalók:
- 30 dkg főtt, megpucolt, áttört burgonya
- 1 db közepes méretű tojás
- 5 dkg vaj, vagy 2 evőkanál zsír
- 50 dkg finomliszt
- 2 dkg élesztő
- 1 dl tej
- 1 teáskanál cukor
- csipet só
- őrölt kömény – ízlés szerint (elhagyható)
- reszelt sajt, magok – ízlés szerint (elhagyható)
A krumplis pogácsa elkészítése lépésről – lépésre:
- A krumplit meg kell pucolni, kockákra vágni és meg kell főzni. Ezután krumplinyomóval össze kell törni és hagyni teljesen kihűlni.
- Amíg a krumpli fő a lisztet átszitáljuk egy nagyobb tálba.
- A tejet meglangyosítjuk, majd a cukrot el keverjük benne és belemorzsoljuk az élesztőt.
- A liszthez adjuk a zsírt vagy a vajat és a teáskanálnyi sót (esetleg az őrölt köményt).
- A kihűlt, áttört burgonyát is a liszthez adjuk és alaposan elkeverjük benne.
- Majd hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt és alaposan összekeverjük, gyúrjuk.
- Ezután meleg helyen legalább egy fél órát, órát kelesztjük, amíg duplájára nem nő.
- Ha megkelt lisztezett nyújtódeszkán nagyjából 2 cm vastagságúra nyújtjuk.
- Pogácsa szaggatóval kiszaggatjuk, majd letakarva további tíz percig pihentetjük.
- Addig a sütőt előmelegítjük 180 fokra.
- Majd a pogácsákat megkenjük tojássárgájával és ízlés szerint szórjuk a tetejét.
- A sütőben nagyjából 20 perc alatt (sütő függő) készre sütjük.
TIPP: Ha nagy adagot készítettünk és lefagyasztanánk, akkor a pogácsákat érdemes egy tálcára rakni és előfagyasztani, hogy aztán bezacskózhatók legyenek.
Készíthetjük vegyesen túróval, burgonyával is a tésztát, akkor sokáig igen friss marad. Érdemes többféle receptet is kipróbálni, mert a pogácsát nem lehet megunni.
Krumplis pogácsa:
https://www.mindmegette.hu/sajtos-pogacsa-turoval-es-burgonyaval.recept/
Vissza a kategória cikkeihez