Krumpli pogácsa

A krumpli pogácsa egy nagyon kedvelt, népszerű sós sütemény, melynek az elkészítésétől sokan tartanak. Pedig nem igényel különösebb szakértelmet, csak egy kicsivel több időt. Nagyon ízletes, a tetejét megszórhatjuk magokkal (szezám, tökmag, lenmag), reszelt sajttal (akár füstölt és sima keverékével) egyaránt. Remek vendégváró!

Egyszerű krumpli pogácsa recept

Hozzávalók:

  • 30 dkg főtt, megpucolt, áttört burgonya
  • 1 db közepes méretű tojás
  • 5 dkg vaj, vagy 2 evőkanál zsír
  • 50 dkg finomliszt
  • 2 dkg élesztő
  • 1 dl tej
  • 1 teáskanál cukor
  • csipet só
  • őrölt kömény – ízlés szerint (elhagyható)
  • reszelt sajt, magok – ízlés szerint (elhagyható)

A krumplis pogácsa elkészítése lépésről – lépésre:

  1. A krumplit meg kell pucolni, kockákra vágni és meg kell főzni. Ezután krumplinyomóval össze kell törni és hagyni teljesen kihűlni.
  2. Amíg a krumpli fő a lisztet átszitáljuk egy nagyobb tálba.
  3. A tejet meglangyosítjuk, majd a cukrot el keverjük benne és belemorzsoljuk az élesztőt.
  4. A liszthez adjuk a zsírt vagy a vajat és a teáskanálnyi sót (esetleg az őrölt köményt).
  5. A kihűlt, áttört burgonyát is a liszthez adjuk és alaposan elkeverjük benne.
  6. Majd hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt és alaposan összekeverjük, gyúrjuk.
  7. Ezután meleg helyen legalább egy fél órát, órát kelesztjük, amíg duplájára nem nő.
  8. Ha megkelt lisztezett nyújtódeszkán nagyjából 2 cm vastagságúra nyújtjuk.
  9. Pogácsa szaggatóval kiszaggatjuk, majd letakarva további tíz percig pihentetjük.
  10. Addig a sütőt előmelegítjük 180 fokra.
  11. Majd a pogácsákat megkenjük tojássárgájával és ízlés szerint szórjuk a tetejét.
  12. A sütőben nagyjából 20 perc alatt (sütő függő) készre sütjük.

TIPP: Ha nagy adagot készítettünk és lefagyasztanánk, akkor a pogácsákat érdemes egy tálcára rakni és előfagyasztani, hogy aztán bezacskózhatók legyenek.

Készíthetjük vegyesen túróval, burgonyával is a tésztát, akkor sokáig igen friss marad. Érdemes többféle receptet is kipróbálni, mert a pogácsát nem lehet megunni.

https://www.mindmegette.hu/sajtos-pogacsa-turoval-es-burgonyaval.recept/

Vissza a kategória cikkeihez