Krumpli jótékony hatása

A krumpli jótékony hatása vitathatatlan, bár nagyon megosztó lett napjainkra. Ugyanis évtizedek óta különböző táplálkozási viták középpontjában áll. Spanyolország és Anglia érdeme, hogy elhozták Peruból, ahol az inkák termesztették. Azonban a franciák érdeme, hogy ilyen nagy népszerűségre tett szert. Azonban napjainkra még mindig nincs egyetértés a táplálkozási szakemberek között a burgonya értékelésével kapcsolatban. Vannak, akik letették a voksukat mellette, míg mások előtt megbukott a mérgező alkaloid-azaz szolanin tartalma miatt.

Burgonya összetétele, vitamin tartalma

Az tény, hogy a burgonya keményítőt és kevés kalóriát tartalmaz. 10 dkg burgonya nagyjából 80 kalória. Összehasonlításképp ugyanennyi kenyér körülbelül 250 kalória.

Magas a vitamin tartalma. Nagyjából 2%-a fehérje, és megtalálható benne a B-, B1-, B6-, B9- vitamin, valamint K-, és C-vitamin, melyből keveset, de jól hasznosíthatót tartalmaz. Ezen kívül tartalmaz szerves savakat, a talajtól függően különböző mennyiségben ásványi sókat és nyomelemeket. Többek között: nátriumot, kalciumot, magnéziumot, foszfort, vasat, mangánt, rezet, ként és főleg káliumot. Tartalmaz még egy különleges enzimet – a citokróm-oxidázt, – amelyet a gyomor izomzata hasznosít.

Krumpli jótékony hatása

A nyers burgonyalé hatása és a főtt krumpli is igazán jótékony a szervezet számára. A burgonya levét, hogy elfogadhatóbb ízű legye sokszor keverik sárgarépa levével és frissen facsart citrom levével össze. Rendkívüli hatása van.

Mivel tápláló és jól emészthető – főként ízesítés nélkül – a jól megmosott héjában sütőben megsütött biokrumpli a dietetikusok által is megengedett. Ugyanis nagy segítséget ad az elhízás elleni harcban. A népi gyógyászatban a teával és rizzsel párosították. Amiből azonban nem szabad túl sokat fogyasztani.

Ugyanakkor a gyomorrontás vagy ehhez hasonló probléma esetén nyugtató és összehúzó hatású az emésztőrendszer izomzatára. Jót tesz a bélműködésnek és erős hasmenés után segít visszaszerezni az elvesztett sókat.

Magas kálium tartalma szabályozza a vérnyomást. A C-vitamin tartalma pedig segít növelni a szervezet természetes ellenálló képességét.

A sótlan – vagy csak mérsékelten sózott – burgonyapüré, főtt krumpli közömbösíti a túl sok gyomorsavat.

Ráadásul mivel az emésztése nem nehéz, burgonya a babáknak is már igen korán adható.

Mire figyeljünk a krumpli fogyasztásakor?

Fontos, hogy ne fogyasszunk zöld elszíneződést mutató burgonyát! Ez a már említett szolanin jele, mely elsősorban a héj alatt halmozódik fel, ahol a gumó elkezd csírázni. Ezeket a részeket vastagon le kell hámozni és bő vízben főzni meg.

Ha van lehetőségünk rá, érdemes a szezonban nagyobb mennyiségű zöldséget is beszerezni, mely hűvös, száraz, jól szellőző helyen sokáig eláll. Ha kis mennyiséget vásárolunk az burgonya tárolóban remekül eltartható.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Burgonya

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom