Kovászos uborka krumplival

Kovászos uborka krumplival is készíthető, nemcsak kenyérrel. Ennek főleg a gluténérzékenységgel kapcsolatban van nagy jelentősége. Hiszen abban az esetben nem erjeszthető kenyérrel az uborka. Aki gluténérzékeny – lisztérzékeny – annak többek között a kenyérféléket is kerülnie kell az étkezése során. Korábban a kovászolás is elképzelhetetlen volt kenyér nélkül, de ahogy az allergiások száma egyre jobban növekszik, fel kell hagyni bizonyos régi, jól bevált receptek alkalmazásával.

Nem kell azonban minden ételt kiiktatni az étkezésünkből, mivel számos helyettesítő étel is létezik. Ezért a kovászoláshoz sem szükséges a kenyér. Az erjedési – vagy más szóval fermentálási – folyamat beindulásához a kenyér helyettesíthető néhány szelet nyers krumplival, vagy el is hagyható. A fermentáció folyamata a sós felöntő lével is megindul. 

Recept a kovászos uborka krumplival történő elrakásához:

Hozzávalók:

 • Kovászolni való uborka
 • 1 csokor kapor (nem a friss zsenge, hanem az öregebb szálasabb, virágos/magos)
 • 5-7 gerezd fokhagyma
 • néhány karika nyers krumpli (el is hagyható)
 • 5-7 levél babér
 • 1 evőkanál egész bors
 • víz
 • 5 literes befőttesüveg

Kovászos uborka eltevése lépésről – lépésre:

 1. Annyi kovászolni való uborkát használjunk, amennyi egy 5 literes befőttesüvegbe elegendő. Az uborkákat alaposan meg kell mosni, majd a végeknél keresztbe be kell vágni. (A végeit sokan le is csippentik.)
 2. Majd annyi vizet, amennyi a befőttesüvegbe elegendő lesz fel kell forralni és vissza hűteni szobahőmérsékletűre.
 3. Alaposan meg kell sózni (1 liter vízhez 2 evőkanál só) és hagyni egy kicsit visszahűlni (ameddig az uborkát megtiszítod kb. elég is).
 4. Tedd az üveg aljába a csokor megmosott kapor felét, arra kezd el rétegezni az uborkát és tegyél közé 1-1 gerezd megpucolt fokhagymát, 1-1 megmosott babérlevelet, és egy kávés kanálnyi egész borsot. Ha az összes uborkát beletetted az üvegbe a maradék kaprot is tedd a tetejére.
 5. Az egészre öntsd rá a visszahűtött – már nem forró sós vizet és zárd le az üveget.  
 6. Állítsd olyan helyre, ahol éri a nap (erkély, terasz ablakpárkány stb.) de ne tűző napra, a lényeg az egyenletes 24-25 fokos hőmérséklet. Ha a víz kifut, célszerű pótolni, hogy ne száradjanak ki az uborka végek. Jó étvágyat!

https://www.egeszsegkalauz.hu/eletmod/taplalkozas/ezert-olyan-egeszseges-a-kovaszos-uborka/b7z6ks3

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom