Korai burgonya fajták

A korai burgonya fajták nagyon népszerűek és már március végén kiültethetők. A burgonya – legyen az korai-, vagy késői érésű – nagyon népszerű az egész világon. A Dél-Amerikában őshonos növény elterjedése igazán viharosnak mondható. Európában a spanyol és angol hódítóknak köszönhetően már a 15. század végén, a 16. század elején ismert volt. Hazánkba csak a 16. század közepén került, Németországban tanuló diákok által. Majd száz évvel később kezdődött el a termesztése, viszont a 18. század végére már több burgonyát termesztettek hazánkban, mint búzát. Térhódítása – nemcsak itthon, hanem az egész világon – annak is köszönhető, hogy jól alkalmazkodó növény, mely területi egységenként négyszer-ötször nagyobb mennyiségű termést biztosít, mint a gabonafélék.

Korai burgonya fajták termesztésének kialakulása

Ennek alapja korábbi megfigyelés révén alakult ki, ugyanis megtapasztalták, hogy a fonnyadt, nedvességtartalmukat vesztett gumók a kiültetést követően jóval hamarabb hajtanak ki. Ezáltal az előcsíráztatást összekapcsolták ezzel. A melegágyi hajtatás már a 18. század közepétől elindult, majd az előnevelt gumókkal kezdett szabadföldi termesztéssel folytatódott már a 19. század elején. Majd az 1970-es évektől – a fólia megjelenését követően – a fóliával takarás is elkezdte térhódítását.

A korai burgonya fajták ültetésének folyamata:

  1. Vetőburgonyát elő kell nevelni.
  2. Az előnevelt, csíráztatott burgonyát március közepén, ha már nincsenek talajmenti fagyok ki lehet ültetni.
  3. Az ültetési mélység 3-5 cm köröl legyen.
  4. Érdemes fóliás takarást alkalmazni a kiültetést követő egy hónapban.
  5. Eltávolítását követően szükséges az öntözés, trágyázás és növényvédelem is.
  6. Majd szükséges a burgonya töltögetése is. (Legalább 15-20 cm földréteg kerüljön a növények köré.)
  7. Május közepétől szedhetők fel az előcsíráztatott, fóliával takart krumplik.

Korai burgonyák fajtái

Az egyik legkorábban érő burgonya fajta az Amorosa, mely világossárga hússzínű, piros héjú. Ilyen korai a szintén piros színű, népszerű Balatoni rózsa, valamint a Bellarosa, a Red Lady, Red Scarlet is. Sárga héjszínűek közül az Impala.

Középkorai érésű a rózsaszínes hájszínű Démon, Cristina, Kondor, a sárga héjú Bernina, vagy a Somogyi sárga kifli is.

A korai termesztésben olyan fajtákat célszerű választani, amelyek növényenként 10-12 db gumónál többet nem nevelnek, de azokat rövid időn belül kifejlesztik. Felhasználásukat tekintve nincs különbség a késői érésűekkel. A burgonyákat felhasználásuk alapján négy kategóriába sorolják.

Ezek a következők:

  • A – salátának való
  • B – főzésre való
  • C – sütésre való

Van még egy D kategória is, ami viszont kereskedelemben nem található, mivel ipari célokra hasznosítják.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Burgonya

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom