Kondor burgonya

A Kondor burgonya egy kedvelt fajta hazánkban, mely sokféleképpen felhasználható. Annak ellenére, hogy egy népszerűbb krumpli fajta, de a termőterülete országos szinten csökkenő tendenciát mutat. A burgonya nemcsak hazánkban, az egész világon az egyik legfontosabb alap élelem. Számos országban termesztik, mivel nagyon jól alkalmazkodik az időjárási körülményekhez. Az étkezési burgonya mellett ipari nyersanyagként és állati takarmányként termesztett fajták is vannak. Ugyanis a burgonya nemcsak az élelmezésben játszik fontos szerepet, de a szesz- és keményítőiparnak is fontos alapanyaga. Bár hazánkban ezek a feldolgozási módjok kevésbé használatosak.

Kondor burgonya jellemzői

A Kondor burgonya egy hazánkban régóta termesztett közép-korai érésű burgonya fajta. Rendkívül jól alkalmazkodik a környezethez, az időjáráshoz. A gumója gyorsan fejlődik, ezért primőr termesztésre is alkalmas. Jó ellenálló fajta a levélsodró és az Y-vírussal, valamint a lomb fitoftórával szemben is.

A lombozata közepes méretű, melyen szürkés-zöld leveleket növeszt. A gumója hosszúkás, ovális, rendkívül nagy méretű, gyakran rücskös. Bár alacsony számú termést ad egy-egy tövön, ugyanakkor nagy méretű gumói révén kiemelkedően magas hozamot biztosít.

A Kondor burgonya külső héjának a színe rózsaszín, a belső hússzíne világos sárga, mutatós. Hazánkban főleg ezek a típusú – vöröses héjú, világos húsú – burgonya fajták a kedveltebben, mint a sárga héjú, sárgahúsú, bár azokból is egyre többfajta megtalálható a piacok, üzletek kínálatában.

A Kondor burgonya felhasználása

Sokszor problémát jelent a főzésre vásárolt burgonyák esetében, hogy nem tudjuk melyik mire használható fel leginkább. A burgonyát ugyanis felhasználásuk szerint kategóriába sorolják, jó, ha ismerjük ezeket, mielőtt vásárolni indulunk.

A burgonyák felhasználási módja lehet:

  1. Salátának való
  2. Főzni való
  3. Sütni való
  4. Teljesen szétfővő

Ezeket a kategóriákat a burgonya gumók keményítő tartalma határozza meg. A Kondor felhasználása leginkább a salátának való, illetve a főzésre alkalmas kategóriába esik. Így ne ebből a fajtából akarjunk krumplipürét készíteni. De remek alapanyaga a paprikás krumplinak, vagy rakott krumplinak egyaránt.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Burgonya

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom