Impala burgonya

Az Impala burgonya egy jellegzetesen világossárga, szinte átlátszóan vékony héjú burgonya. A sárga burgonyák is egyre kedveltebbek hazánkban. Így a piacok, bevásárlóközpontok polcain is egyre nagyobb a kínálat belőlük. Vannak nagyon népszerű sárga színű krumplik, ilyen például az Agria is.

A burgonya hazánkban is, akárcsak az egész világon az egyik legfontosabb alap élelmiszer. Számos országban termesztik a sarkkörtől az egyenlítőig, annál is inkább mivel rendkívül jó alkalmazkodó növény.  Dél-Amerikából – ahol őshonos – került Európába a 16. században, majd a 18. század végéig az egész földet meghódította. Azóta termesztik világszinten nemcsak az étkezési– de a takarmány burgonyát is.  Ezen kívül pedig a szesz- és keményítőiparnak is fontos alapanyaga.

Impala burgonya jellemzői

Az Impala egy igen korai érésű, rendkívül jól szállítható és tárolható burgonya fajta. Az egyéb burgonya fajtákhoz képest a keményítő tartalma kevesebb, ezért főzés során a burgonya puhul, de nem fő szét. Jól alkalmazkodó fajta, mely szinte bárhol megél. Megfelelő tápanyagellátás és öntözés mellett magas terméshozamú. A levélsodróval, varasodással szemben mérsékelten ellenálló, de az Y-vírussal, valamint a fonálféreggel szemben rendkívül jól ellenáll.

A gumója hosszúkás, ovális, rendkívül nagy méretű. Héja sima felületű, rendkívül vékony héjú, világos sárgás színű. A burgonya húsának színe is világos sárga. Népszerű, kedvelt burgonya típus.

Bár hazánkban még mindig főleg a vörös héjú, világos húsú burgonya fajták a keresettek. Dea sárga héjú burgonyák is egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek. Ennek megfelelően egyre több sárga burgonya fajta található a piacok, üzletek kínálatában.

Az Impala krumpli felhasználása

Ez a burgonya fajta bármilyen étel elkészítésére tökéletesen alkalmas. Azonban leginkább a levesek, paprikás krumpli, rakott krumpli és más egyéb olyan étel készítéséhez tökéletes, ahol fontos, hogy ne főjön szét a krumpli.

A burgonya felhasználási módja szerint a A, B – vagyis a salátának való és főzni való kategóriába sorolják. A burgonyát ugyanis felhasználásuk szerint négy kategóriába sorolják. Ezek a következők:

  • A – Salátának való
  • B – Főzni való
  • C – Sütésre való
  • D – Ipari feldolgozásra használt

Ezeknek a kategóriáknak minden esetben rajta kéne lenniük a csomagoláson, ezáltal is könnyebbé téve a burgonya fajták felhasználásuk szerinti eligazodást.  

https://hu.wikipedia.org/wiki/Burgonya

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom