Étkezési burgonya

Az étkezési burgonya világszinten az egyik fő alap élelmiszernek számít. A burgonya Dél-Amerikában őshonos, ahol az inkák termesztették először. Európába a spanyolok és angolok közvetítésével került a 16. században. A 18. századra már az egész világot meghódította. Azóta termesztik szinte mindenhol, hiszen rendkívül jól alkalmazkodik az időjárási és egyéb tényezőkhöz is. Európában is jelentős mennyiségben termesztik főleg Oroszországban, Lengyelországban, Németországban és Franciaországban. Hazánkban is jelentős a nagyüzemi termesztése, az 1930-as évektől nemesítik is.

Ezeknek a nemesítéseknek köszönhetően, egyre több ellenálló, rezisztens burgonya fajta érhető el a mezőgazdasági és gazdaboltok kínálatában. Ezek a betegségekre, vírusokre egyre kevésbé fogékonyak. Ennek ellenére szükséges a növényvédelem. Mivel burgonya biokertekben is termeszthető, így vetésforgóval, társnövények ültetésével is védekezhetünk a betegségek, kórokozók ellen.  

Étkezési burgonya

A burgonya fogyasztásának mértékében nagy különbségek vannak az egyes országok között. Annál is inkább mivel a táplálkozási szokások is különbözőek, ráadásul folyamatosan változnak. Az egy főre jutó burgonya fogyasztás az elmúlt közel 100 évben is rengeteget változott. Ennek a változásnak többek között az életszínvonal alakulása is oka.

Hazánkban az 1930-as évek elején az átlagos egy főre jutó burgonya fogyasztás 130 kg körül alakult. Ez a II. világháború végére még ennél is több volt.  Az 1970-es évekre a fogyasztás 70 kg körülire esett vissza, mely napjainkra 60 kg körülivé változott.   

Étkezési burgonyák feldolgozása

A burgonya feldolgozása az évszázadok folyamán nagyon sokat változott. Eleinte főleg a háztáji gazdaságokban termesztették, mely aztán kisüzemi, később nagyüzemi termesztéssel is kiegészült. A feldolgozása a takarmány burgonyán túl számos módon kiegészült. Az utóbbi évtizedekben megkezdődött a burgonya konyhakész és félkész termékké előállítása és forgalmazása. Ezek közül a legfontosabbak: a gyorsfagyasztott hasábburgonya, a burgonyás tésztás termékek, a burgonyaszirom, burgonyapehely.

Az étkezési burgonyákat a feldolgozásuk alapján 4 kategóriába sorolják. Ezek a következők:

  • A – salátának való
  • B – főzni való
  • C – sütni való
  • D – teljesen szétfővő

A csomagoláson ezeket fel kell tüntetni most már. Ezáltal könnyebb eldönteni, hogy melyik fajtát válasszuk a nagy kínálat közül. Hazánkban a rózsaszínű héjszínű krumpli fajták a legkedveltebbek, de egyre inkább népszerűek a sárga burgonyák is.  A lila színű még nem olyan népszerű, de már a piacokon megtalálhatók ezek a különleges fajták is. A burgonya rendkívül egészséges, vitamin– és rost tartalma magas, kalória tartalma viszont nem kiugróan magas. Az étkezési burgonyák keményítő tartalma 14-18% között váltakozik.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Burgonya

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom