Desire

A Desire burgonya egy holland származású tavaszi vetésű fajta, mely sokféleképpen felhasználható. Hazánkban az egyik legnépszerűbb krumpli fajta. A burgonya nemcsak hazánkban, az egész világon nagyon népszerű és szinte mindenhol termesztett növény. Ugyanis nagyon jó alkalmazkodó képességű.

Hazánkba a 16. század közepén került és hamar az egyik fő táplálékunk lett. 1930-tól hazánkban is megindult a burgonya nemesítés. Ebben az időszakban került minősítésre a Gülbaba, a Margit és az Aranyalma is. Ezt követték a Szeszöntő, a Korai sárga és a Gondűző.

Ezzel egyidőben elindult a rezisztens fajták nemesítése is, hogy a burgonya legnagyobb kórokozójával – a burgonyavésszel – szemben ellenállóbb fajtákat hozzanak létre. Ez a betegség nemcsak a burgonyát, de más rokon növényeket – így a paradicsomot, padlizsánt – is veszélyezteti.

Desire burgonya fajta jellemzői

A Desire egy középérésű holland származású burgonya fajta. Rendkívül jól alkalmazkodik a környezethez, élettani stabilitása is kiemelkedő. A gumója a szárazságot és a mechanikai behatásokat egyaránt jól tűri, de kiemelkedő, egyenletes méretű terméseket főleg öntözött körülmények között ad. Jól ellenáll továbbá az Y-vírusnak és a varasodásnak is.  

A lombozata közepes méretű, melyen szürkés-zöld leveleket növeszt. Ezek merevek, enyhén íveltek. A gumója hosszúkás, ovális, kiegyenlített formájú. A krumpli külső héjának a színe rózsaszínes, a belső színe világos sárga, mutatós. Hazánkban főleg ezek a típusú – vöröses héjú, fehér húsú – burgonya fajták a kedveltebben, mint a sárga héjú, sárgahúsú, bár azokból is egyre többfajta megtalálható a piacok, üzletek kínálatában.

Desiree felhasználása

A burgonyákat felhasználásuk szerint az alábbi kategóriákba sorolják:

  • A – Salátának való burgonyák, melyek nem esnek szét főzés közben (pl. Somogyi sárga kifli, Agata).
  • B – Főzésre kiváló, kissé lisztes burgonyák (pl. Katica, Kondor, Hópehely). Levesekbe, egytálételeknek, tölteni, főzelékeknek, tésztafélékbe kiváló fajták.
  • C – Elsősorban sütésre alkalmas fajták, melyek enyhén főnek szét (pl. Góliát, Százszorszép), hasáb burgonyának, szeletelt burgonyának, tepsis burgonyához kiváló fajták.
  • D – Teljesen szétfővő burgonyák, melyeket főleg ipari felhasználásra szolgálnak.

A Desiree felhasználása rendkívül széles, de elsősorban főzni való. Bár rendkívül jó hasábburgonya alapanyag is lehet. Rendkívül jól tárolható.

Főtt burgonya készítése:

https://hu.wikipedia.org/wiki/Burgonya

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom