Tartalomjegyzék
A Démon burgonya egy magyar nemesítésű, államilag minősített fajta. A rendkívül népszerű rózsaszínű héjszínű burgonya fajták közé tartozik. Hazánkba a burgonya a 16. század közepén került a spanyoloknak és az angoloknak köszönhetően. Hiszen Dél-Amerikában – Chilében és Peruban – őshonos, ahol az inkák termesztették már évezredek óta. Hazánkban is hamar nagyon népszerű lett, olyannyira, hogy napjainkra a burgonya szezonban országszerte számos helyen tartanak Burgonyafesztiválokat is. A burgonya napjainkra a negyedik legnagyobb mennyiségben termesztett növény a világon. Nemcsak élelmiszeripari felhasználása jelentős, hanem a szesz- és gyógyszeripari is.
Hazánkba a 19. század közepétől fogtak burgonya nemesítésbe. Ebben az időben több fajta – többek között a Gülbaba, a Margit, az Aranyalma – került minősítésre. Ezzel egyidőben indult a rezisztens fajták nemesítése is, hogy a burgonya főbb kórokozóival szemben ellenállóbb fajtákat hozzanak létre.
Démon burgonya fajta jellemzői
A Démon egy középkorai érésű, magyar származású népszerű burgonya fajta. Erős szárú, közepes növekedésű lombozatot növeszt, sötétzöld levelekkel. Virágai halvány lila színűek.
Nagyon jól ellenálló fajta, mely rezisztens az Y-vírussal, a burgonya fonálféreg Ro1 patotípusával szemben is. A lombfitoftórával és gumóvarasodással szemben közepesen fogékony. Gumói az üregesedésre kissé hajlamosak. A szárazanyag tartalma közepes: 19-20% körüli.
A gumója ovális, nagy méretű. A Démon burgonya külső héjszíne rózsaszínű, a belső színe világos sárga, rendkívül mutatós. Hazánkban főleg ezek a rózsaszínes héjú, sárgás húsú burgonya fajták a legnépszerűbben még napjainkban is. Annak ellenére, hogy egyre több sárga típusúak található meg a piacok, üzletek polcain.
A Démon burgonyák felhasználása
A burgonyákat felhasználásuk szerint az alábbi kategóriába sorolják, melyeket a burgonya gumók keményítő tartalma határozz meg:
- A – Salátának való
- B – Főzésre való
- C – Sütésre alkalmas
A Démon burgonya fajta rendkívül jó ízű, B,C főzési típusú. Ez azt jelenti, hogy a keményítő tartalma a két kategória határértékén mozog. Enyhén lisztes, finom hússzerkezetű fajta. Bármilyen étel készítésére kiválóan megfelel. Hosszú nyugalmi idejű, jól tárolható burgonya fajta.
https://hu.wikipedia.org/wiki/Burgonya
Vissza a kategória cikkeihez