Tartalomjegyzék
A darált húsos tepsis krumpli egy nagyon népszerű étel hazánkban, főleg az őszi, téli hideg hónapokban, mikor jólesik a sütő melege. Bár tulajdonképpen az év bármely időszakában készíthető. Rendkívül nagy előnye, hogy könnyen, gyorsan elkészíthető, számos módon variálható és még a pénztárcánkat is kímélő étel. Akárcsak a burgonyás ételek többsége. Mivel remekül variálható, bármivel készíthetjük, amit az otthoni készleteink engednek. Éppen ezért szinte meg sem lehet unni. Akár hétköznapi gyors vacsoraként, akár hétvégére remek választás!
Tejszínes darált húsos tepsis krumpli recept
Hozzávalók:
- 1 kg burgonya
- 50 dkg darált hús
- 1 nagyobb vöröshagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 4 dl főzőtejszín
- 2 evőkanál olaj
- 1 evőkanál vaj
- 0,5 teáskanál majoránna
- 1 kávéskanál só
- 1 kávéskanál őrölt bors
A tetejére:
- 10 dkg reszelt sajt
Egyszerű tepsis krumpli elkészítése lépésről – lépésre:
- Először a krumplit enyhén sós vízben főzzük meg héjában.
- Majd húzzuk le a héját és vágjuk karikára.
- Közben vagdossuk apróra a hagymát és kevés olajon pároljuk puhára.
- Adjuk hozzá az összezúzott fokhagymát és azzal is pirítsuk kicsit.
- Ezután a darált húst is adjuk hozzá és fűszerezzük ízlés szerint sóval, borssal, majoránnával.
- Fedő alatt pároljuk puhára, majd hagyjuk kicsit hűlni és keverjük hozzá a tejszínt.
- A krumpli karikákat egy vajjal kikent sütő aljába sorakoztassuk fel szorosan egymás mellé.
- Ezután a tejszínes darált húst kanalazzuk rá és fedjük be a maradék krumpli karikákkal.
- Tegyük 180 fokra előmelegített sütőbe 30 percre.
- Majd szórjuk rá a reszelt sajtot a tetejére és süssük további 15 percig.
TIPP: Hagyjuk kicsit hűlni, akkor könnyebben szeletelhető.
Kínálhatunk mellé bármely idényzöldségből salátát vagy kovászos uborkát, savanyú káposztát egyaránt. Jó étvágyat hozzá!
https://hu.wikipedia.org/wiki/Burgonya
Vissza a kategória cikkeihez