Cristina burgonya

A Cristina burgonya egy középkorai érésű, holland származású burgonya fajta hazánkban.  A burgonya Dél-Amerikában őshonos, ahol az inkák évezredek óta ismerik és termesztik. Európába a 16. században került a spanyol és angol hódítóknak köszönhetően. Hamar elterjedt, hazánkba a 16. század közepén került. Mivel szénhidrátban gazdag, rendkívül tápláló élelemiszer, hamar termeszteni kezdték szinte az egész világon.

Hazánkban olyannyira elterjedt és népszerűvé vált, hogy napjainkra a burgonya szezonban országszerte számos helyen várják az érdeklődőket Krumplifesztiválokra. Itt a gasztronómiai és kulturális programok mellett kóstolási-, vásárlási lehetőség is adott. Több helyszínen érdekes előadásokkal várják a látogatókat a különböző – akár újfajta – burgonya típusokról.

De a burgonya nemcsak a gasztronómiában van jelen, hiszen már a népi gyógyászatban alkalmazták a burgonya hatásait különböző megbetegedések esetén. Továbbá a takarmányozásban és az ipari felhasználásban is jelen van. Hiszen fontos szesz- és gyógyszeripari alapanyag is.

Cristina vagy Krisztina burgonya jellemzői

A Cristina egy igen középkorai érésű, holland származású burgonya fajta. Rendkívül szép küllemű, egységes, formás gumókat adó fajta. Bőségesen terem, megfelelő gondoskodás mellett kiegyenlített hozamokra képes.  Rendkívül jól ellenáll a közönséges és poros varasodással szemben.

A gumója szabályos hosszúkás, ovális formájú, melynek méretei átlagosan 25-35 mm körüliek. Nem nagyok, de nagyon mutatósak. A burgonya külső héjának a színe piros, fényes, sima felszínű, a belső hússzíne törtfehér. Széles körben felhasználható, rendkívül jól tárolható, rendkívül ízletes, kiváló étkezési minőségű burgonya fajta.

A Krisztina burgonya felhasználása

Ez a népszerű piros héjszínű burgonya nagyon jó fajta étkezési burgonya, mely elsősorban főzésre használható.

A burgonya felhasználási módja szerint – a keményítő tartalmának megfelelően – kategóriákba sorolható. Ezek a kategóriák a csomagoláson is feltüntetésre kerülnek. Ezek a következők:

  • A – Salátának való (nem szétfővő fajták)
  • B – Főzni való (enyhén szétfővő)
  • C – Sütésre való (enyhén szétfővő)
  • D – Teljesen szétfővő – főleg ipari felhasználásra alkalmas fajták, melyekkel a kereskedelmi forgalomban jellemzően nem találkozunk

Ha egy csomagoláson több kategória is meg van jelölve (pl. A,B/ B,C) az azt jelenti, hogy a keményítő tartalma az egyes kategóriák közötti határértéken mozog.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Burgonya

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom