Tartalomjegyzék
A burgonyás muffin nem olyan népszerű, mint a gyümölcsös muffinok, de mindenképpen megér egy próbát. Ugyanis rendkívül egyszerűen elkészíthető – mint a muffinok általában – és ráadásul számos módon variálható. Akár köretnek is kiváló, de kínálhatjuk húsok, hidegtálak mellé, bár önmagában is nagyon finom.
Burgonyás muffin recept
Hozzávalók:
- 20 dkg burgonya
- 5 dkg vaj vagy margarin
- 20 dkg fehérliszt
- 0,75 dl tej
- 1 csomag sütőpor
- kávéskanál só
- olaj
- húsos szalonna, sonka, füstölt hús kockázva – elhagyható
Burgonyás muffinok elkészítése lépésről – lépésre:
- Először a burgonyát meg kell pucolni, felkockázni és enyhén sós vízben meg kell főzni.
- Ha megfőtt, át kell törni burgonya nyomón és hagyni kell, hogy teljesen kihűljön.
- A lisztet össze kell keverni a sütőporral, majd a sóval.
- Hozzá kell keverni a teljesen kihűlt, összetört krumplit, és a tejet.
- Az egészet alaposan össze kell keverni és hozzáadni a kockára vágott húsokat, sonkát, szalonnát, vagy amit hozzá tennénk még.
- Kiolajozott, lisztezett muffin formákba tesszük (vagy muffin papírba, akkor nem kell lisztezni, olajozni).
- 180 fokra előmelegített sütőben nagyjából 20 perc alatt készre sütjük.
- Érdemes tűpróbával ellenőrizni, hogy megsült-e a tészta: ha már nem ragad rá a tűre a tészta, elkészült.
- Hagyni kell a formában kihűlni és utána könnyedén kiszedhető.
A tetejére ízlés szerint szórhatunk még akár magokat is (szezám mag, lenmag, tökmag, köménymag), de aki szereti a tésztájába őrölt köményt is tehet. Nagyon egyszerű és számos módon variálható. Remek vendégváró és egy esti borozás vagy sörözés remek kísérője lehet. Jó étvágyat hozzá! Ha maradna belőle fém dobozba téve, még napokig friss marad (ha húst is teszünk bele, akkor ne tároljuk sokáig).
https://hu.wikipedia.org/wiki/Burgonya
Vissza a kategória cikkeihez