Burgonyapálinka

Tényleg létezik burgonyapálinka? A válasz: Igen, még ha nem is helyes pálinkának hívni, mivel tulajdonképpen egy zöldségpáraltról van szó. A vodkát is készíthetik burgonyából, bár gabonából és bármely cukor- vagy keményítő tartalmú mezőgazdasági alapanyagból készülhet.

De hogyan is jutott eszébe bárkinek zöldségfélékből pálinkát főzni? Ehhez talán a paradicsom pálinka történetéig vissza kell mennünk. Történt ugyanis, hogy az 1940-es évek végén az ország egyes részeiben olyan nagy mennyiségű paradicsomot termesztettek, hogy az eladhatatlanná és feldolgozhatatlanná vált. Így merült fel a gondolat, hogy lehet-e vajon szeszt főzni a paradicsomból. A gondolatot tett követte, így elkezdték a gyors kísérletezést. Mely olyan jól sikerült, hogy egy mázsa jól beérett paradicsomból több mint három liter ötvenszázalékos, kellemes ízű pálinkát sikerült előállítani, így nem veszett kárba a termés. A paradicsom pálinkát azóta is főzik számos egyéb zöldségfélével együtt.

Burgonyapálinka jellemzői

A burgonyapálinka készítése elég macerás eljárás, így ritkán készítik ilyen formában, de érdemes kísérletezni vele. Akár otthon, házilag is lehet, ha nagy mennyiségű krumplival rendelkezünk.  

Itt érdemes tisztázni, hogy nem minden párlat pálinka, de minden pálinka párlat. Miért fontos ez? Pálinka ugyanis csak Magyarországon termelt, cefrézett, majd főzött gyümölcsből készülhet. Kizárólag gyümölcsből. Minden más főzet esetén legyen az akár ananász, banán, narancs, gránátalma, cékla, zeller, medvehagyma, vagy akár paradicsom, ezekből készült főzetek esetén csak párlatról beszélhetünk. Az előbbiek esetében azért, mert nem hazánkból származó gyümölcsök, az utóbbiak esetében pedig azért, mert nem gyümölcsök. Bár az eljárás, amivel készítik őket közel azonos. Szükséges zöldségek vagy gyümölcsök mennyisége egy liternyi párlat elkészítéséhez a cukortartalmuk szerint változik.

A burgonya keményítő tartalmát maláta vagy hozzáadott enzim segítségével elcukrosítják és ezután kezdik el erjeszteni. De mivel a burgonyapálinka íze nem karakteres, így jellemzően vodkát készítenek belőle.

https://www.palinka-patika.hu/zoldsegparlatok.html

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom