Tartalomjegyzék
A nyers burgonyalé hatása rendkívüli a szervezet számára, bár a főtt burgonya fogyasztása is nagyon jótékony. A burgonya jótékony hatása elsősorban magas vitamin- és ásványi anyag tartalmának köszönhető. Megtalálható benne a B-, C-, K-vitamin, foszforsó, vas, magnézium, kálium, antioxidánsok – karotinoidok, flavonoidok – valamint aminosavak, fehérjék és rostok egyaránt.
A burgonyalé hatása
A burgonyalé fogyasztása igazán jótékonyan hat a szervezetre. Az ízesítésére sokszor használnak sárgarépa– és frissen facsart citrom levét is, ezekkel együtt jóízű, fogyasztható lesz. Önmagában fogyasztva kicsit megosztó az íze, akárcsak a cékla esetében.
Egészségre gyakorolt pozitív hatásai:
- erősíti az immunrendszert
- a szervezet belső betegségeivel szemben hatékony segítség
- álmatlanság esetében is hatásos (egy pohár burgonyalé elfogyasztása lefekvés előtt hatékony segítség)
- lázas megbetegedések esetében 2-3 pohárral elfogyasztva belőle naponta (a népi gyógyászatban a nyers reszeléket talpra helyezve csökkentették a lázat)
- vizelethajtó
- salaktalanító, méregtelenítő
- megtisztítja a testet a nehézfém lerakódásoktól
- segít a szem alatti és a boka körüli ödémák csökkentésében
Kúraszerű fogyasztása mellett – mely 2-3 hetes krumplilé kúra – az alábbi hatások várhatók:
- tisztítja a vért
- normalizálja a vérkeringést
- csökkenti a koleszterinszintet
- növeli a test vitalitását
- csökkenti a test gyulladásos folyamatait
- ápolja a bőr és az egészséges haj megtartását is elősegíti
Nyers burgonyalé recept
Hozzávalók:
Elkészítése:
- A burgonyát és a répát megmossuk, megpucoljuk és kockákra vágjuk.
- Egy turmixgépbe töltjük és hozzáadunk 2 dl vizet is, majd alaposan összekeverjük.
- Ha nagyon pépes még tovább lehet hígítani, de adható hozzá frissen facsart citrom vagy akár narancs leve is.
- Akinek nem elég édes, kevés mézzel tovább ízesítheti.
Burgonyalé késztése házilag
Igazán sokféle ízesítésű burgonyás lé készíthető. Keverhetjük más zöldségekkel, gyümölcsökkel egyaránt, ha magában nem találjuk elég fogyaszthatónak az ízét. Burgonyalé a bioboltokban készen is kapható, de a legegyszerűbb, ha magunk készítjük el.
Erre többféle megoldás is létezik:
- A legegyszerűbb, ha gyümölcscentrifugában készítjük: a megmosott feldarabolt krumpli levét egyszerűen kipréseljük és megisszuk.
- Ha nincs gyümölcscentrifugánk, akkor meghámozás után szeletekre kell vágni és le kell reszelni. Ezt a reszeléket egy vászonra – gézre stb. – kell tenni, amit egy tálba tesszük szűrőre, hogy ott ki tudjon csöpögni a leve. Hosszadalmasabb, de ugyanolyan hatásos a végeredmény!
http://www.turmixvilag.hu/zoldsegturmixok/
Vissza a kategória cikkeihez