Burgonyakrémleves

A burgonyakrémleves egyszerűen, gyorsan elkészíthető, selymes leves, mely számos módon variálható, ízesíthető. A zöldségkrémleves mindig jó választás, ha nincs ötletünk, hogy mit is készítsünk és a gyerekek is szívesebben elfogadják ilyen formában többféle zöldség esetében. A burgonya az egyik legfontosabb zöldségünk, mely szinte minden háztartásban megtalálható. Számos étel – leves, főétel – alapanyaga, nagyon népszerű és az ízesítésével igazán különlegessé tehető. Ráadásul a burgonya nagyon egészséges, hiszen magas a vitamin– és az ásványianyag tartalma is.

A burgonyakrémleves készíthető tejszínnel vagy tejfölösen, fokhagymásan vagy anélkül. Aki a pikánsabb ízeket kedveli adhat hozzá chili paprikát vagy chili port is. Érdemes többféleképpen is készíteni, így meg sem lehet unni, hiszen ez az egyszerű leves a variációk tárházát nyitja meg előttünk. Tényleg csak a fantáziánk – és legfeljebb az otthoni készletünk – szab határt.

Egyszerű burgonyakrémleves recept

Hozzávalók:

  • 1 kg burgonya
  • 2 liter húsleves vagy zöldség alaplé
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1-2 gerezd fokhagyma
  • 2 dl főzőtejszín
  • só – ízlés szerint
  • frissen őrölt bors – ízlés szerint
  • babérlevél – ízlés szerint
  • kevés olaj
  • reszelt sajt – a tálaláshoz (elhagyható)

A burgonyakrémleves elkészítése lépésről – lépésre

  1. A burgonyát pucoljuk meg és kockázzuk össze.
  2. A vöröshagymát és a fokhagymát is pucoljuk meg, a vöröshagymát vágjuk apró darabokra, a fokhagymát zúzzuk össze.  
  3. Az olajat – vagy vajat – egy nagyobb fazékban forrósítsuk fel és a vöröshagymát pároljuk benne üvegesre.
  4. Majd adjuk hozzá a fokhagymát és fél perc után a burgonya kockákat is.
  5. Pár percig együtt pirítjuk és felöntjük az alaplével.
  6. Fűszerezzük ízlés szerinti sóval, borssal, babérlevéllel, vagy őrölt babérral.  
  7. Ezután lassú tűzön fedő alatt puhára főzzük.
  8. Ha elkészült, kicsit hagyjuk kihűlni és botmixerrel össze turmixoljuk.
  9. Hozzáadjuk a tejszínt és még egyszer felforraljuk.
  10. Tálalás előtt, ha szükséges, még utána fűszerezzük.

Tálaláskor megszórhatjuk reszelt sajttal, díszíthetjük friss petrezselyemzölddel, de egyszerűen tejszínnel meglocsolva is. Kínálhatjuk önmagában, vagy pirított kenyérkockákkal egyaránt. A burgonyakrémleves egész évben bármikor elkészíthető. Kínálhatunk hozzá ropogós szalonna kockákat is. Jó étvágyat hozzá!

Burgonyakrémleves:

https://hu.wikipedia.org/wiki/Burgonya

Vissza a kategória cikkeihez