Tartalomjegyzék
A burgonyakrémleves egyszerűen, gyorsan elkészíthető, selymes leves, mely számos módon variálható, ízesíthető. A zöldségkrémleves mindig jó választás, ha nincs ötletünk, hogy mit is készítsünk és a gyerekek is szívesebben elfogadják ilyen formában többféle zöldség esetében. A burgonya az egyik legfontosabb zöldségünk, mely szinte minden háztartásban megtalálható. Számos étel – leves, főétel – alapanyaga, nagyon népszerű és az ízesítésével igazán különlegessé tehető. Ráadásul a burgonya nagyon egészséges, hiszen magas a vitamin– és az ásványianyag tartalma is.
A burgonyakrémleves készíthető tejszínnel vagy tejfölösen, fokhagymásan vagy anélkül. Aki a pikánsabb ízeket kedveli adhat hozzá chili paprikát vagy chili port is. Érdemes többféleképpen is készíteni, így meg sem lehet unni, hiszen ez az egyszerű leves a variációk tárházát nyitja meg előttünk. Tényleg csak a fantáziánk – és legfeljebb az otthoni készletünk – szab határt.
Egyszerű burgonyakrémleves recept
Hozzávalók:
- 1 kg burgonya
- 2 liter húsleves vagy zöldség alaplé
- 1 fej vöröshagyma
- 1-2 gerezd fokhagyma
- 2 dl főzőtejszín
- só – ízlés szerint
- frissen őrölt bors – ízlés szerint
- babérlevél – ízlés szerint
- kevés olaj
- reszelt sajt – a tálaláshoz (elhagyható)
A burgonyakrémleves elkészítése lépésről – lépésre
- A burgonyát pucoljuk meg és kockázzuk össze.
- A vöröshagymát és a fokhagymát is pucoljuk meg, a vöröshagymát vágjuk apró darabokra, a fokhagymát zúzzuk össze.
- Az olajat – vagy vajat – egy nagyobb fazékban forrósítsuk fel és a vöröshagymát pároljuk benne üvegesre.
- Majd adjuk hozzá a fokhagymát és fél perc után a burgonya kockákat is.
- Pár percig együtt pirítjuk és felöntjük az alaplével.
- Fűszerezzük ízlés szerinti sóval, borssal, babérlevéllel, vagy őrölt babérral.
- Ezután lassú tűzön fedő alatt puhára főzzük.
- Ha elkészült, kicsit hagyjuk kihűlni és botmixerrel össze turmixoljuk.
- Hozzáadjuk a tejszínt és még egyszer felforraljuk.
- Tálalás előtt, ha szükséges, még utána fűszerezzük.
Tálaláskor megszórhatjuk reszelt sajttal, díszíthetjük friss petrezselyemzölddel, de egyszerűen tejszínnel meglocsolva is. Kínálhatjuk önmagában, vagy pirított kenyérkockákkal egyaránt. A burgonyakrémleves egész évben bármikor elkészíthető. Kínálhatunk hozzá ropogós szalonna kockákat is. Jó étvágyat hozzá!
Burgonyakrémleves:
https://hu.wikipedia.org/wiki/Burgonya
Vissza a kategória cikkeihez