Burgonyafőzelék

A burgonyafőzelék az egyik legnépszerűbb burgonyás étel, mely a gyerekek nagy kedvence is. Nagyon egyszerűen és gyorsan elkészíthető, mely szakértelmet sem igényel, kezdő háziasszonyok is bátran neki állhatnak. Készíthetjük tejfölösen, vagy tejszínesen számos fűszerezéssel. Kiváló körete sült, vagy rántott húsoknak, halaknak, sajtoknak.

A burgonyás ételek készítése esetén már a vásárlás során érdemes figyelni rá, hogy B,C típusú burgonyát vásároljunk, melyek főzésre, sütésre alkalmasak. Ezek ugyanis enyhén szétfővő fajták, melyek kiválóak a burgonyafőzelék készítésére.

Készíthetjük paprikásan, de akár el is hagyhatjuk belőle, akkor teljesen világos színű lesz. Ahány ház, annyi szokás ennél a receptnél is, akárcsak például a kovászos uborkánál.

Egyszerű burgonyafőzelék receptje

Hozzávalók:

  • 70 kg burgonya
  • 2 evőkanál olaj
  • annyi víz, hogy ellepje a burgonyát
  • 2 dl tejföl
  • néhány evőkanál liszt
  • 3 db egész babérlevél
  • 1 teáskanál őrölt fűszerpaprika
  • 2 evőkanál majoránna
  • só – ízlés szerint

A tejfölös krumplifőzelék elkészítése lépésről – lépésre:

  1. Először a krumplit alaposan meg kell mosni, majd megpucolni, majd tetszőleges formájúra fel kell darabolni.
  2. Az olajat egy nagyobb lábosban felmelegítjük, hozzáadjuk a fűszerpaprikát kicsit összekeverjük az olajjal és hozzáadjuk a darabokra vágott burgonyát.
  3. Sózzuk és fűszerezzük, majd összekeverjük.
  4. Ezután felengedjük annyi vízzel, ami ellepi, hozzáadjuk a megmosott babérleveleket is és fedő alatt puhára főzzük. (A krumpli darabok nagyságától függően nagyjából 25-30 perc).
  5. Ha majdnem megfőtt a krumpli a tejfölt csomómentesre keverjük a liszttel és a krumpli főzőlevéből egy merőkanálnyival.
  6. Hozzáadjuk a tejfölös keveréket a krumplihoz és további 5 percig főzzük kis lángon, hogy besűrűsödjön.
  7. Alaposan összeforgatjuk és még utána sózzuk, ha szükséges.  

Kínálhatunk mellé sült vagy főtt virslit, fasírtot, rántott húst, vagy rántott párizsit, rántott sajtot, de akár rántott zöldségeket, tükörtojást vagy főtt tojást is. De akár önmagában is tökéletes fogás. Remek választás hétköznapokra, mivel nem igényel sok időt az elkészítése. Érdemes kipróbálni. Jó étvágyat hozzá!

https://hu.wikipedia.org/wiki/Burgonya

Vissza a kategória cikkeihez