Burgonyafánk

A burgonyafánk receptek leginkább farsang környékén keresettek, pedig fánk egész évben egyszerűen készíthető. A fánk készítése sokakat visszavet, mivel egyrészt a kelt tésztával készült receptektől sokan tartanak. Másrészt a fánk kalória tartalma nem elhanyagolható, így van, aki inkább megveszi azt a néhány darabot, amit elfogyasztana, így nem olyan nagy a kísértés. Pedig a házilag készített friss, lekváros fánk semmivel össze nem hasonlítható, érdemes kipróbálni. A krumplis fánk ennek egy változata, melyhez a tésztába főtt krumpli is kerül.

Burgonyafánk – recept

Hozzávalók:

  • 60 dkg liszt
  • 40 dkg főtt, áttört krumpli
  • 5 dl tej
  • 5 dkg puha vaj
  • 5 dkg friss élesztő
  • 3 db tojássárgája és felvert fehérje
  • 1 tk cukor
  • 1 csipet só

Burgonyafánk – elkészítése lépésről – lépésre:

  1. Először langyos tejben el kell keverni el egy teáskanálnyi cukrot és belemorzsolni az élesztőt. Majd meg kell várni, amíg kicsit megkel.
  2. Az átszitált lisztet a jól áttört krumplival (lehet maradék krumplipüré is), a sóval, tojások sárgájával és az előzőleg habbá vert tojásfehérjével, a vajjal jól összekeverjük.
  3. Majd a felfutatott élesztővel együtt jól összedolgozzuk. Lágy tésztát kell kapjunk.
  4. Letakarva, meleg helyen hagyjuk a tésztát megkelni legalább 1 órán keresztül.
  5. Amikor a tészta szépen megkelt, lisztezett nyújtódeszkán kb. ujjnyi vastagra kell nyújtani, és pogácsa szaggatóval, vagy egy pohár segítségével fánkokat formázni. Közepén az ujjunkkal mélyedést is vájhatunk bele, azzal a tölteléknek készítünk helyet (ha töltenénk).
  6. A kiszaggatott fánkokat letakarva ismét kelesztjük 20-25 percen keresztül.
  7. Majd a megnőtt fánkokat felmelegített bő olajban kell kisütni. Vigyázat, ha forró az olaj megkapja a tészta külsejét, de a belseje nyers maradhat! Ne tegyük nagyon szorosan egymás mellé a fánkokat, mert sütés közben még növekednek.
  8. Az egyik oldalukat fedő alatt sütve, jobban átsül a tészta, a második oldal sütésénél már nem szükséges lefedni az olajat. Akkor jó, ha szép aranybarna.

Burgonyásfánk – húsok mellé

Mivel ez a fánk nem édes, nem cukros, köretként húsok mellé is kiváló. Ha pedig édesen szeretnénk enni, akkor tálalás előtt megszórhatjuk porcukorral és ízesíthetjük házi sárgabarack lekvárral, vagy akár finom hazai termelői mézzel is lehet kínálni.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Burgonya

Vissza a kategória cikkeihez