Burgonya vetése

A burgonya vetése történhet korai-, illetve késői fajtákkal is, ennek megfelelően a termése szedhető nyáron és ősszel is. Ma már számtalan fajta vetőburgonya található a gazdaboltokban.  Azonban a vetés előtt már el kell dönteni, hogy milyen burgonya fajtát is szeretnénk.

Ehhez viszont érdemes átgondolni az alábbiakat is:

  • mi a felhasználás célja
  • értékesíteni is szeretnénk-e, vagy csak a család éves szükségletét biztosítani ezáltal
  • mikor legyen betakarítva a termés korábban, később
  • van-e a burgonya vetésével kapcsolatos tapasztalat a földet illetően, volt-e ott korábban burgonya, milyen termést adott, betegségek, kórokozók támadták-e stb.

Ezeknek az átgondolását követően tudjuk szűkíteni a számos kínálatból választható fajták körét. Érdemes a vetőburgonyát hiteles forrásból vásárolni, lehetőleg olyan helyről, ahol a felmerülő kérdéseinkre is válaszolni tudnak. Csak egészséges vetőburgonyát válasszunk.

Hogyan történjen a burgonya vetése, ültetése

A burgonya vetéséhez is szükséges a talajt előkészíteni, lehetőleg már ősszel. Ekkor kerülhet sor a káliumtrágyázásra is. A burgonya szereti a laza, homokos talajt, ezért a tömör talaj esetén érdemes kevés homokkal keverni a földet. Fontos a mélyebb talajművelés, mivel a kemény, rögös talajon a gumók kicsik és deformáltak lesznek. A nagyon rossz minőségű, szélsőséges talajok kivételével mindenhol megterem hazánkban. Legjobban a kissé savanyú vagy a közömbös homokos vályogtalajon fejlődik. A káliumtrágyázásért különösen hálás.

Csak egészséges vetőburgonya gumót használjunk. Ugyanis a vírusfertőzött gumók nem adnak termést. Az előcsíráztatás gyorsítja a gumók kihajtásának folyamatát. A vetőburgonyát érdemes március vége és április közepe között elvetni a földbe akkor, ha a talaj a kiültetés mélységében már a 6 fokot elérte. Azonban előtte fontos edzeni a kinti körülményekhez.

A burgonyát 15-20 cm mély gödrökbe kell rakni egymástól nagyjából 30-35 cm tőtávolságra és kb. 65-70 cm sortávolságra. A krumplikat csírával felfelé kell a gödrökbe helyezni. A gumók teteje 2-3 cm-rel legyen a talajfelszín alatt. Kiültetés után, ha a szára már 15-20 cm magasságra nő, fel kell tölteni – vagyis földdel kell felkupacolni. Ezt a műveletet legalább kétszer ismételni szükséges, mivel a gumók a 15-20 cm mélyen fekvő sztólókon fejlődnek leginkább.

Burgonya gondozása

A burgonya sok fajtája jól viseli a szárazságot is, azonban nagyon forró, száraz időszakban érdemes néha hajnalban öntözni. Fontos a burgonya töltögetése is, mely elősegíti a gumókötést, megakadályozza a gyomképződést.

Burgonya biokertben is nevelhető, ekkor vetésforgó és társnövények ültetésével segíthetjük elő, hogy a betegségek, kórokozók, kártevők lehetőleg ne támadják meg a növényt. Ugyanis a burgonyának is számos betegsége és kártevője van. A legjellemzőbb a burgonyavész, a vírusok és a krumplibogár is.

Tipp: Burgonyát hely hiányában nemcsak kertben, de akár dézsában, ládában, zsákban is lehet nevelni. Igazán csak a fantáziánk szab határt. Érdemes ezekkel is próbálkoznim így saját termésű krumplit szüretelhetünk.

Burgonya felszedése, tárolása

A virágzást követően már megkezdődhet a gumók kiszedése a földből. A növény szárát ki kell húzni a talajból, ezáltal a gumók a felszínre kerülnek. Ami még bent marad, azt kézzel, vagy kapával óvatosan kiemeljük.

A burgonya hűvös, jól szellőző helyen tárolható hosszabb ideig. Szellős zsákban, ládában nagyobb mennyiség is eltartható. Ha nincs ekkora helyünk, vagy kevesebb mennyiséget vásárolunk konyhai kerámia tárolóban is tarthatjuk.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Burgonya

Vissza a kategória cikkeihez