Burgonya vetése

A burgonya vetése történhet korai-, illetve késői fajtákkal is, ennek megfelelően a termése szedhető nyáron és ősszel is. Ma már számtalan fajta vetőburgonya található a gazdaboltokban.  Azonban a vetés előtt már el kell dönteni, hogy milyen burgonya fajtát is szeretnénk.

Ehhez viszont érdemes átgondolni az alábbiakat is:

  • mi a felhasználás célja
  • értékesíteni is szeretnénk-e, vagy csak a család éves szükségletét biztosítani ezáltal
  • mikor legyen betakarítva a termés korábban, később
  • van-e a burgonya vetésével kapcsolatos tapasztalat a földet illetően, volt-e ott korábban burgonya, milyen termést adott, betegségek, kórokozók támadták-e stb.

Ezeknek az átgondolását követően tudjuk szűkíteni a számos kínálatból választható fajták körét. Érdemes a vetőburgonyát hiteles forrásból vásárolni, lehetőleg olyan helyről, ahol a felmerülő kérdéseinkre is válaszolni tudnak. Csak egészséges vetőburgonyát válasszunk.

Hogyan történjen a burgonya vetése, ültetése

A burgonya vetéséhez is szükséges a talajt előkészíteni, lehetőleg már ősszel. Ekkor kerülhet sor a káliumtrágyázásra is. A burgonya szereti a laza, homokos talajt, ezért a tömör talaj esetén érdemes kevés homokkal keverni a földet. Fontos a mélyebb talajművelés, mivel a kemény, rögös talajon a gumók kicsik és deformáltak lesznek. A nagyon rossz minőségű, szélsőséges talajok kivételével mindenhol megterem hazánkban. Legjobban a kissé savanyú vagy a közömbös homokos vályogtalajon fejlődik. A káliumtrágyázásért különösen hálás.

Csak egészséges vetőburgonya gumót használjunk. Ugyanis a vírusfertőzött gumók nem adnak termést. Az előcsíráztatás gyorsítja a gumók kihajtásának folyamatát. A vetőburgonyát érdemes március vége és április közepe között elvetni a földbe akkor, ha a talaj a kiültetés mélységében már a 6 fokot elérte. Azonban előtte fontos edzeni a kinti körülményekhez.

A burgonyát 15-20 cm mély gödrökbe kell rakni egymástól nagyjából 30-35 cm tőtávolságra és kb. 65-70 cm sortávolságra. A krumplikat csírával felfelé kell a gödrökbe helyezni. A gumók teteje 2-3 cm-rel legyen a talajfelszín alatt. Kiültetés után, ha a szára már 15-20 cm magasságra nő, fel kell tölteni – vagyis földdel kell felkupacolni. Ezt a műveletet legalább kétszer ismételni szükséges, mivel a gumók a 15-20 cm mélyen fekvő sztólókon fejlődnek leginkább.

Burgonya gondozása

A burgonya sok fajtája jól viseli a szárazságot is, azonban nagyon forró, száraz időszakban érdemes néha hajnalban öntözni. Fontos a burgonya töltögetése is, mely elősegíti a gumókötést, megakadályozza a gyomképződést.

Burgonya biokertben is nevelhető, ekkor vetésforgó és társnövények ültetésével segíthetjük elő, hogy a betegségek, kórokozók, kártevők lehetőleg ne támadják meg a növényt. Ugyanis a burgonyának is számos betegsége és kártevője van. A legjellemzőbb a burgonyavész, a vírusok és a krumplibogár is.

Tipp: Burgonyát hely hiányában nemcsak kertben, de akár dézsában, ládában, zsákban is lehet nevelni. Igazán csak a fantáziánk szab határt. Érdemes ezekkel is próbálkoznim így saját termésű krumplit szüretelhetünk.

Burgonya felszedése, tárolása

A virágzást követően már megkezdődhet a gumók kiszedése a földből. A növény szárát ki kell húzni a talajból, ezáltal a gumók a felszínre kerülnek. Ami még bent marad, azt kézzel, vagy kapával óvatosan kiemeljük.

A burgonya hűvös, jól szellőző helyen tárolható hosszabb ideig. Szellős zsákban, ládában nagyobb mennyiség is eltartható. Ha nincs ekkora helyünk, vagy kevesebb mennyiséget vásárolunk konyhai kerámia tárolóban is tarthatjuk.

Burgonya termesztése kiskertben:

https://hu.wikipedia.org/wiki/Burgonya

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom