Burgonya ültető gép

A burgonya ültető gép egy igen hasznos szerkezet, ha nem csak a veteményeskertben termesztjük a család számára szükséges néhány kilónyi krumplit. Nagyobb területen történt vetés esetén nagy segítség a kistraktorra szerelhető 1 vagy 2 soros burgonya ültető gép. Ezek a gépek a burgonya automatikus ültetésére szolgálnak, melyek maximum 7 fokos lejtésű, könnyű és közepesen kötött talajon használhatók.

Nagyban megkönnyítik, gyorsítják az ember feladatát az ültetés során, hiszen a gép barázdát szánt, szállítja és kiülteti a krumplit, ezzel egyidejűleg pedig a bakhátat is kialakítja. Így sokkal nagyobb területet sokkal hamarabb tele lehet rakni a vetőburgonyával. Hatékony, hosszú időre megoldást jelentő gép, hiszen megbízható, hosszú élettartamú. Sokféle típus közül lehet választani, melyek akár műtrágyaszóróval is felszereltek, igazán nagy a kínálat a mezőgazdasági kisgépek palettáján.

Burgonya vető gép – 1 soros

Az egysoros vetőgép egy sorban helyezi el a vetőburgonyát, ezzel könnyítve meg a burgonyaültetés manuális folyamatát. A gépek kisebb és nagyobb tartállyal is elérhetőek. Nagyon megbízhatóak, hosszú távú segítséget jelentve a burgonya ültetése során. A gép traktorra függeszthető.

Burgonya ültető gép – 2 soros

A kétsoros gép két sorban helyezi el a vetőburgonyát. A sortávolsága a hazánkban mindennapi gyakorlatban bevett távolság, vagyis nagyjából 670-750 mm. Ez a gép is traktorra függeszthető. Többféle méretű tartállyal kapható. A tőtávolság jellemzően: 29, 32, 35 mm, az ültetés mélysége 6-12 cm közötti. A szállítási sebesség nagyjából 12 km/h.

Ezek a gépek megkönnyítik az ember kézi munkáját, ezáltal a szezonban nagyobb mennyiségű burgonyát tudunk felszedni. Bár a burgonya szezon júniustól november elejéig, közepéig tart, egész évben hozzájuthatunk a különböző fajták gumóihoz. A burgonya rendkívül népszerű, alap élelmiszer az egész világon.

Számos módon felhasználható. Készülhet belőle leves, egytálétel, főzelék, köret vagy akár saláta. A termése – mely a föld fölött a szárakon található – mérgező. A burgonyának a föld alatti részét a gumókat fogyasztjuk. Érdemes tudni, hogy nemcsak a termése, de a szára és a levele is mérgező. 

https://hu.wikipedia.org/wiki/Burgonya

Címlap kép: Burgonya vető gép (forrás: http://hu.tehnos.si/automatikus-burgonyaveto-gep)

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom