Burgonya termése

A burgonya termése kétrekeszes sokmagvú bogyó, de fontos tudni, hogy nem a termését fogyasztjuk. A burgonyafélék családjához tartozik, akárcsak a paradicsom. Ráadásul ugyanúgy Dél-Amerikából származik, akárcsak a paprika is. Európába a 16. századba került (hazánkba a 16. század közepén), de a 18. századra már az egész világon ismert és termesztett növény volt. Napjainkra ez lett a legfontosabb termesztett nem gabonanövény, melyet jó alkalmazkodóképességének is köszönhet. Hiszen gyakorlatilag a sarkkörtől az egyenlítőig szinte mindenhol termeszthető. Évente nagyjából 340 millió tonna burgonyát termesztenek világszerte. Ennek legnagyobb részét Kínában termesztik. De jelentős termelő országok még: Oroszország, India, Lengyelország, az USA, Ukrajna, Németország, Hollandia és Fehéroroszország egyaránt.

Burgonya gyökérzete

A burgonya részei a föld alatt és a föld felett is megtalálhatók. Jellemzően gumóval szaporítják, nemesítés esetén magról. A magról termesztett krumpli főgyökérzettel rendelkezik, a gumóval szaporított esetén csak járulékos gyökérrendszer van. A föld alatt található gumóból nem fejlődik gyökérzet. A szárból indul fejlődésnek a burgonya járulékos gyökérzete. A gumón lévő rügyekből fejlődik ki a krumpli vastag gyökerű hajtásrendszere.

A burgonya szára

A szára elágazó, ízekre tagolt, többszögű dudvás szár, melynek a magassága jellemzően 40-110 cm közötti. A szár föld feletti csomóiból képződnek az oldalhajtások és a levelek. Minden szárcsomóján egy levél található. Levelei páratlanul szárnyaltak, lándzsásak, elliptikusak. A virágai kétivarúak, fehérek, önmegporzók, melyek bogernyőben állnak.

A burgonya termése  

A burgonya termése a módosult szára, a föld alatti gumója, ezért a keményítőben gazdag gumókért termesztik, ezt fogyasztjuk. A föld feletti tényleges bogyótermése kezdetben zöld, majd piros színűre változik. Ez veszélyes, mert vonzó a szemnek, a gyerekek esetében különösen figyelni kell, hogy ne egyenek belőle, ugyanis a burgonya termése mérgező.

De nemcsak a burgonya termése, hanem az összes föld felletti része – levelei, hajtásai – is erősen mérgezőek. Ezek ugyanis mind szolanint tartalmaznak. A szolanin a burgonyafélékben – így a paradicsomban, padlizsánban – megtalálható keserű ízű mérgező glikoalkaloid. Az érett gumókban csak nagyon kis mennyiségben van jelen, azonban az éretlen vagy kicsírázott gumókban már olyan mennyiséget is elérhet, ami már mérgező is lehet. Érdemes ezért a zöld héjú vagy csírázott krumpli héját vastagon lehámozni, ugyanis a héj közelében koncentrálódik a mérgező anyag és sok vízben megfőzni, hogy ki tudjon oldódni. A szolanin mérgezés tünetei: görcsök, hasmenés, szédülés, migrénes fejfájás, álmosság.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Burgonya

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom