Burgonya tárolása

A burgonya tárolása nem okozhat nehézséget, ha van száraz pincénk, jól szellőző kamránk, vagy előszobánk, ahol nincs fűtés. Ha pedig ezek nincsenek sem kell elkeseredni, mert a burgonya egész évben elérhető a piacokon, zöldséges üzletekben. A burgonya rendkívül népszerű konyhai alapanyag, szinte nincs olyan háztartás, ahol ne lenne megtalálható. Ráadásul nagyon egészséges, és a paraszti háztartásokban még a gyógyhatását is használták a különböző betegségek kezelése során.

Hiszen számos – a szervezet számára hasznos – vitamint-, ásványi anyagot tartalmaz. Ezen kívül magas a rost és a víz tartalma is, mely igazán jótékony az anyagcsere és az emésztési folyamatokra is.

Burgonya szüretelése

A burgonyát nyár végén, – amikor a levelek már elkezdtek sárgulni – kell elkezdeni felszedni. Ugyanis akkorra lesz a legmagasabb a keményítő tartalma. Csak teljesen beérett állapotában érdemes felszedni, vagyis akkor, amikor a növény szára és levélzete már teljesen elszáradt és a szár a talajból könnyedén kihúzható.

Burgonya tárolása

Régen a paraszti portákon a padláson szétterítve tárolták a lencsét, amíg meg nem száradt, akárcsak a diót. Bár az utóbbi időben az őszi betárolás is mindinkább háttérbe szorult, manapság mintha újra reneszánszát élné a különböző gyümölcsök, zöldségek téli tárolása.

A burgonyát jól szellőző faládákban, kisebb mennyiségekben tartsuk, így kevésbé indul romlásnak. Sötét helyen tároljuk, különben hamar csírázni kezd. Ha a páratartalom nem elég magas, akkor viszont nedvességét hamar elveszíti és összetöpörödik.  

Egyebek tárolása

  • Mák: A mákból is érdemes megvenni ősszel a család számára szükséges éves mennyiséget. Tüllzacskóban felfüggesztve az új mákig friss marad.
  • Hagyma: A hagymát ládában, szétterítve, fokhagymát, fűszerpaprikát felfűzve, szellős helyen – tornácon, előszobában – felfüggesztve tarthatunk hosszú ideig felhasználható állapotban.
  • Fűszernövény: Számos fűszernövényt (kapor, borsikafű, tárkony) is begyűjthetünk télire. Szintén csokorba kötve, fellógatva várhatnak a sorsukra.
  • Cékla, sárgarépa, petrezselyem, téli retek: hűvös, fagymentes helyen, legjobb pincékben nyirkos homokban, vagy ládába téve soronként elválasztva többrétegű papírral.
  • Gyümölcsök: alma, körte ládába rakosgatva hosszú ideig eltartható. Csak épp, érett darabokat tegyünk félre erre a célra és időnként válogassunk át.
  • Bogyók: Ha csipkebogyót gyűjtöttünk az őszi kirándulásaink során, azt is érdemes megszárítani és szárítva papír-, vagy tüllzacskóba fellógatva tárolhatók ezek is.
  • Sütőtök: a hideg aljzatra, betonra ne tegyük közvetlenül a termést, mert a lecsapódó pára károsíthatja, hamarabb megromlik, rothadásnak indul, ezért inkább faládában, kartondobozban tartsuk.
  • Cukkini: ne tegyük alma vagy burgonya közelébe, mert az azokból felszabaduló, érést segítő gázok tönkre teszik a cukkinit

A krumpli felszedése, tárolása:

https://hu.wikipedia.org/wiki/Burgonya

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom