Tartalomjegyzék
A burgonya szezon egészen júniustól – az új burgonya megjelenésétől – november elejéig, közepéig tart, de tulajdonképpen szinte egész évben elérhető, akárcsak a cékla. A burgonya egy nagyon egészséges zöldség, az egyik legnépszerűbb táplálékunk, mely számos módon felhasználható. Készülhet belőle leves, egytálétel, főzelék, köret vagy akár saláta. A termése – mely a föld fölött a szárakon található – mérgező. A burgonyának a föld alatti részét a gumókat fogyasztjuk. Kevesen tudják, hogy nemcsak a termése, de a szára és a levele is mérgező.
A gyümölcsök és zöldségek esetében jó, ha tudjuk, hogy mikor teremnek, így a piacon is akkor vegyük, amikor szezonja van. Ezáltal csökkenthető a környezet terhelése, amit a szállítás, a csomagolás, a tartósítás jelent a messziről jövő áruk esetében. Arról nem is beszélve, hogy a helyi termelőket is támogatni tudjuk, miközben a vásárlók pedig helyi minőségi termékeket kaphatnak.
Ha figyelünk arra, hogy a gyümölcsöket és a zöldségeket a szezonjuk idején vásároljuk, akkor:
- a legfrissebb, leginkább vitamindús zöldségekhez, gyümölcsökhöz juthatunk hozzá
- azokhoz éretten juthatunk hozzá, hiszen nem féléretten szedik le, hogy a hosszú utaztatást még kibírja, ne romoljon meg
- tartósítószer- és vegyszermentes ételekhez jutunk, hiszen frissen szedett árut vásárolhatunk
- a szezonális gyümölcsök vásárlásával a pénztárcánkat is kíméljük, hiszen minden gyümölcs és zöldség a szezonjában kapható a legkedvezőbb áron
- érdemes a szedd magad akciókat is keresni, főleg, ha nagyobb mennyiségű befőzést, lekvár főzést tervezünk, vagy lefagyasztanánk télire
Burgonya szezon
Vetési ideje már április elején megkezdődhet, ha az időjárás, a hőmérséklet engedi. Előcsíráztatással kicsit gyorsítható a folyamat, ennek következtében akár 2 héttel korábban is kezdődhet a burgonya felszedése. Ez többnyire június elején történik meg. Ilyenkor a gumók héja még foszlós. A korai burgonya nem tartható el huzamosabb ideig, ezért érdemes annyit felszedni egyszerre, amennyit el is fogyasztunk. A felszedés inkább korábban kezdődjön meg, mint megkésve, így a terület másodhasznosításának a lehetőségét is élvezhetjük még. Ennek nemcsak a biogazdálkodásban van jelentősége. De mivel a burgonya biokertben is nevelhető ennek ott kifejezetten nagy jelentősége van.
A kései fajták már jól eltarthatók. Így akár ősszel megvehetjük az egész télire való mennyiséget, ha tudjuk hol tárolni. A burgonyának a legjobb a hűvös, szellős, sötét, száraz hely, így nem indul csírázásnak és kevésbé romlik meg. Erre a legjobb a pince, az erkélyen is lehet tartani letakarva, a nagy hideg, fagyok ellen. Ha csak kisebb mennyiséget vásárolunk, azt konyhai kerámia burgonya tárolóban is tarthatjuk.
A krumpli felszedés:
https://www.mozgopiac.hu/mikor-mi-szezonlis
Vissza a kategória cikkeihez