Burgonya kalória

A burgonya kalória tartalma nem túl magas, de nem mindegy, hogy nyers vagy főtt állapotú krumpli kalória tartalmát vizsgáljuk-e.

Burgonya kalória tartalma

10 dkg nyers krumpli az alábbi értékekkel bír:

  • 77 kcal
  • 2,1 g fehérje
  • 0,1 g zsír
  • 15,4 g szénhidrát (cukor: 0,8 g)

10 dkg főtt krumpli esetén az értékek így változnak:

  • 86 kcal
  • 1,7 g fehérje
  • 0,1 g zsír
  • 18,2 g szénhidrát (cukor: 0,9 g)

A burgonya glikémiás indexe meglehetősen magas, ami azt jelenti, hogy gyorsan felszívódó szénhidrát.

Mit is jelent ez, illetve a glikémiás index ténylegesen?

Mi is az a glikémiás index? 

A glikémiás index – mely 1 és 100 közötti érték – segítségével meghatározható, hogy egy adott élelmiszer mennyire és milyen gyorsan emeli meg a vércukorszintet.

Az alacsony GI-jű élelmiszerek csak minimális mértékben emelik meg a vércukorszintet, míg a magas GI-jű élelmiszerek a glükózszint jelentős emelkedését váltják ki, és fokozott inzulinreakciót vonnak maguk után.

Ha megnézzük a különböző szénhidráttípusokhoz tartozó glikémiás indexet, látható, hogy egyes összetett szénhidrátok jobban megemelik a vércukorszintet, mint az egyszerű szénhidrátok. Mivel a glikémiás index segítségével arányaiban meghatározható, hogy a szénhidrátok miként hatnak a szervezet vércukorszintjére, fontos eszközként használhatod azt azon ételek és élelmiszerek kiválasztásához, amelyek rövid és hosszú távon segítenek a vércukorszint stabilizálásában, illetve ellátják szervezeted a szükséges energiával.

A krumpli esetében, sem mindegy, hogy nyers, főtt, vagy krumplipüréről beszélünk. A püré ugyanis magasabb glikémiás indexű, mint a héjában főtt krumpli, ugyanis a pürésítés gyorsítja az alapanyag felszívódását.

Azonban, ha ehhez fehérjében gazdag alapanyag társul (pl. egy szelet hús), akkor már a krumpli vércukorszint emelő képessége csökken. Mindez egy tál friss salátával – lehetőleg hidegen sajtolt olajjal meglocsolva – a rost bevitel miatt jó kombináció lehet. Tehát a jó ételkészítési technikákkal és az alapanyagok kombinálásával tudatosan befolyásolhatjuk az ételek vércukorszint emelő képességét.

https://femina.hu/fogyokura/100_kaloria_gyumolcs/

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom