Tartalomjegyzék
A burgonya kalória tartalma nem túl magas, de nem mindegy, hogy nyers vagy főtt állapotú krumpli kalória tartalmát vizsgáljuk-e.
Burgonya kalória tartalma
10 dkg nyers krumpli az alábbi értékekkel bír:
- 77 kcal
- 2,1 g fehérje
- 0,1 g zsír
- 15,4 g szénhidrát (cukor: 0,8 g)
10 dkg főtt krumpli esetén az értékek így változnak:
- 86 kcal
- 1,7 g fehérje
- 0,1 g zsír
- 18,2 g szénhidrát (cukor: 0,9 g)
A burgonya glikémiás indexe meglehetősen magas, ami azt jelenti, hogy gyorsan felszívódó szénhidrát.
Mit is jelent ez, illetve a glikémiás index ténylegesen?
Mi is az a glikémiás index?
A glikémiás index – mely 1 és 100 közötti érték – segítségével meghatározható, hogy egy adott élelmiszer mennyire és milyen gyorsan emeli meg a vércukorszintet.
Az alacsony GI-jű élelmiszerek csak minimális mértékben emelik meg a vércukorszintet, míg a magas GI-jű élelmiszerek a glükózszint jelentős emelkedését váltják ki, és fokozott inzulinreakciót vonnak maguk után.
Ha megnézzük a különböző szénhidráttípusokhoz tartozó glikémiás indexet, látható, hogy egyes összetett szénhidrátok jobban megemelik a vércukorszintet, mint az egyszerű szénhidrátok. Mivel a glikémiás index segítségével arányaiban meghatározható, hogy a szénhidrátok miként hatnak a szervezet vércukorszintjére, fontos eszközként használhatod azt azon ételek és élelmiszerek kiválasztásához, amelyek rövid és hosszú távon segítenek a vércukorszint stabilizálásában, illetve ellátják szervezeted a szükséges energiával.
A krumpli esetében, sem mindegy, hogy nyers, főtt, vagy krumplipüréről beszélünk. A püré ugyanis magasabb glikémiás indexű, mint a héjában főtt krumpli, ugyanis a pürésítés gyorsítja az alapanyag felszívódását.
Azonban, ha ehhez fehérjében gazdag alapanyag társul (pl. egy szelet hús), akkor már a krumpli vércukorszint emelő képessége csökken. Mindez egy tál friss salátával – lehetőleg hidegen sajtolt olajjal meglocsolva – a rost bevitel miatt jó kombináció lehet. Tehát a jó ételkészítési technikákkal és az alapanyagok kombinálásával tudatosan befolyásolhatjuk az ételek vércukorszint emelő képességét.
https://femina.hu/fogyokura/100_kaloria_gyumolcs/
Vissza a kategória cikkeihez