Burgonya hatása

A burgonya hatása talán kevésbé ismert, mint más zöldségek esetében (paradicsom, paprika, retek, cékla és folytathatnánk a sort). A burgonyafélék családjába tartozó növényt keményítőben gazdag gumóiért termesztik szinte mindenhol a világon. Szára dudvás és vastag hajtásgyökerei vannak. Levelei páratlanul szárnyaltak, lándzsásak, elliptikusak. A virágai jellemzően fehérek, kétivarúak, vagyis önmegporzók, bogernyőben állnak. Zöld bogyótermése mérgező. Ez a nagyon népszerű növény a 16. század közepén került hazánkba. Dél-Amerikában – Peruban és Chilén – őshonos, ahol az inkák évezredek óta ismerik és termesztik.

Burgonya hatása

A burgonya gumói magas víztartalmúak, hiszen 78%-uk víz. Ezen kívül szénhidrát, fehérjék zsírnemű anyagok és az alábbi ásványok is megtalálhatók benne: foszfor, vas, kalcium, nátrium, magnézium, mangán, réz, kén. A vitaminok közül pedig B1-, B2-, B6 és C-vitaminban gazdag. Érdemes azonban tudni, hogy a C-vitamin tartalma a tárolás során folyamatosan csökken olyannyira, hogy fél év elteltével már teljesen el is tűnik belőle.

A gasztronómiai felhasználáson kívül a burgonya gyógyhatása miatt is fontos számunkra. A nyers burgonyának a levét fogyasztva is jót teszünk a szervezetünkkel, de a főtt burgonya is hatékony segítség különböző megbetegedések esetén.

Nyers burgonyalé hatása

A nyersen fogyasztott burgonya leve az alábbi problémák esetén nyújt segítséget:

  • gyomornyálkahártya gyulladása
  • fekélyek
  • vastagbélgyulladás

A reszelt nyers burgonyát bőrnyugatóként és gyulladáscsökkentő tulajdonságairól ismerték és használták már a népi gyógyászatban is.

A főtt burgonya – elsősorban az ízesítés nélkül héjában főtt – rendkívül tápláló és jól emészthető, így gyomorrontás, hasmenés és ehhez hasonló problémák esetén hatékony segítség. Mivel nyugtató és összehúzó hatása az emésztőrendszer izomzatára is jótékonyan hat. Ezen kívül jót tesz a bélműködésnek és segít visszaszerezni a hasmenés során elvesztett ásványi sókat is.

Burgonya kalória tartalma, tápértéke

A főzésének módja nagyban meghatározza tápértékét és egészségtani hatását is. A burgonya kalória tartalma önmagában nem magas, de például a sült krumpli hatszor annyi kalóriát és harmincszor annyi zsíradékot tartalmaz, mint a főtt burgonya.

Burgonya hatása – negatív

A burgonya egyes részei (csíra, termés, napfény kiváltotta megzöldült gumók) egy mérgező alkaloidát, szolanint tartalmaz. Ez kisebb mennyiségben is mérgező, emiatt a burgonyának ezen részeit soha ne fogyasszuk el. A csíra környéki részt és a zöld héjat is érdemes vastagon lehámozni és bő vízben főzni meg. A szolanin nagyon kis mennyiségben is okozhat hányingert, hasfájást, puffadást, fejfájást is.

Azonban allergiás reakciót is kiválthat, ezért érdemes kisebb adagokban fogyasztani – főleg a babák hozzátáplálása során. Így inkább csak az előnyeit élvezhetjük majd.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Burgonya

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom