Burgonya és hagyma tároló

A burgonya és hagyma tároló a korral mindig haladást tartott. Korábban a házilag vetett és megtermelt zöldségeket és gyümölcsöket hűvösebb helyiségekben tárolták. A gyökér zöldségeket (a sárgarépát, petrezselymet, céklát, de még a téli fekete retket is) ha volt rá lehetőség vermekben tárolták, homok között tartva. Így hosszabb ideig megtartotta a nedvességet, ezáltal nem száradt, pudvásodott össze, valamint a fény hiánya miatt csírázásnak sem indult. Amikor már nem volt jellemző a verem, kezdtek áttérni a pincében tárolásra.

A gyümölcsöket eleinte aszalták, majd lekvárt főztek belőle. A szatmári szilvalekvár a mai napig cukor hozzáadása nélkül készül a nagy üstökben. A cukor szélesebb körben való elterjedését követően már befőzték a többlet gyümölcsöt, így tették el télire. Néhány évtizedig – az üzletekben megjelent nagyobb gyümölcsbefőtt és lekvár kínálatok következtében – háttérbe szorult a házi befőzés.

Azonban napjainkra ismét reneszánszát éli. Sokan szedd magad akciókban szüretelik a befőzéshez szükséges gyümölcsöket és igazán különleges lekvárokat, befőtteket készítenek. A levendula virága vagy a rózsa szirma is megjelent a lekvárfőzésnél, mint különleges ízesítő. De nemcsak a hagyományos gyümölcsökbőlsárgabarack, szilva, meggy stb.) főzik az ízletes dzsemeket, hanem narancsból, citromból egyaránt. Számos egyéb érdekesség (narancsos töklekvár) és különleges párosítások megjelennek a kísérletezők konyháiban. Igazán csak az ízlésünk és a fantáziánk szab határt a finom lekvárok, dzsemek készítésének.

Burgonya és hagyma tárolók

Az építkezési szokások átalakulásával – miután egyre több házat pincével építettek – lassan kikoptak a vermek a kertek udvaraiból. A tárolás a pincékbe került át. A lakótelepi lakások építése során azonban már pince sem volt, így a zöldséget, gyümölcsöt, aki tudta az erkélyen tárolta. Azonban a fogyasztói szokások az évek alatt megváltoztak és egyre kevesebb család tárolja be ősszel a téli zöldséget, gyümölcsöt. Napjainkra az üzletekben minden elérhető szinte egész évben.

Ennek megfelelően a tárolók is mentek össze az évek során, így a zsákos krumpli és a ládában tárolt alma sem foglalt már helyet. Ezek helyett megjelentek a csinos kerámia tárolók.

Burgonya és hagyma tároló edény előnyei:

  • dekoratívak, akár a konyha díszei
  • nem foglalnak sok helyet
  • szellősen tartják a burgonyát, hagymát
  • nem a hűtőszekrényben foglalják így a zöldségek a helyet  
  • a kerámia szabályozza a nedvességet
  • a burgonya, hagyma, fokhagyma akár együtt is tárolható
  • könnyen átlátható, így pontosan tudjuk, ha valamiből már kevés van

A hűtőben zacskóban, dobozban tárolt hagyma, krumpli, hamar csírázásnak, vagy a túl sok nedvesség miatt rothadásnak indul. Megfelelő tárolás mellett nem kell kidobálnunk az élelmiszert, mert nem romlik meg olyan hamar. Ezzel nemcsak a környezetünket védjük, de a pénztárcánkat is.

https://www.mindenkiaruhaza.hu/konyhai-termek/konyhai-tarolas/keramia-tarolo

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom