Burgonya érési ideje

A burgonya érési ideje egy hosszabban elnyúló időszak, melyet kissé az időjárás is befolyásol. A burgonya szezon is több hónapra tehető, bár már június elején felszedhetők a korai fajták érett gumói. A burgonyának ugyanis a föld alatt található gumóit és nem a föld felett a szárakon található termését fogyasztjuk, ez utóbbiak ugyanis mérgezők. Akárcsak a krumpli szára és a levelei.

A burgonya nagyon népszerű táplálék világszerte. Mivel könnyen alkalmazkodó növény, szinte az egész világon termesztik keményítőt tartalmazó gumójáért. Hazánkban az átlagos egy főre jutó burgonya fogyasztás évente körülbelül 60 kg. A burgonya kalória tartalma ráadásul alacsonyabb a fő táplálékainknál. Ugyanis amíg 10 dkg kenyér 250-, ugyanennyi rizs kb. 370 kalóriát tartalmaz, addig a krumpli nagyjából 85 kalória.

Burgonya érési ideje

Az új krumpli már június elejétől megtalálható a piacok, beváráslóközpontok polcain. Szabadföldi termesztés mellett hazánkban legkorábban június elejétől közepétől lehet felszedni a krumplit. Melyet nagyon várunk már. Az új krumpli ugyanis nagy népszerűségnek örvend hazánkban, nagyon várjuk a megjelenését. Körülbelül annyira, mint ahogyan a friss ropogós retek vagy az üde zöld újhagyma megjelenését tavasszal. Számos felhasználási módja ismert és húsételekkel, friss kovászos uborkával rendkívül változatos, kiadós ételek készíthetők belőle.

Melyik a jó krumpli?

Arra érdemes figyelni krumpli vásárlásnál, hogy lehetőleg kerüljük a zöld héjú és csírázásnak indult burgonyákat. Ugyanis a krumpli szolanint tartalmaz, mely kis mennyiségben nem okoz problémát, de nagyobb mennyiség esetén mérgező is lehet. Főleg a zöld héj alatt és a csírák környékén koncentrálódik. Ha ilyen krumplit vásároltunk, érdemes azt nagyon vastagon lehámozni és bő vízben főzni meg, hogy kioldódjon belőle a mérgező anyag.

Burgonya tárolása

A krumpli meleg, fényes helyen indul csírázásnak. Hűvös – 13-15 fok körül – és sötét helyen hónapokig eltartható. Ha nincs pince, kamra, ahová rakhatnánk, erkélyen betakarva, vagy hűtőszekrény zöldséges rekeszében szintén hosszabb ideig eltartható anélkül, hogy romlásnak indulna. Mielőtt nagyobb mennyiséget teszünk el hosszabb időre érdemes kiválogatni a sérült, hibás darabokat, mert azok könnyebben romlásnak indulnak és a többi ép darabot is veszélyeztetik.

A krumpli felszedés:

https://hu.wikipedia.org/wiki/Burgonya

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom