Burgonya chips

Manapság egyre népszerűbb – főleg a fiatalok körében – az egészségesnek éppen nem mondható burgonya chips. Ha már mindenképpen rágcsálni szeretnének érdemes házilag készített chipseket kínálni nekik, melyek készülhetnek édes és sós variációban egyaránt. Ráadásul nagy előnyük, hogy nem tartalmaznak adalékanyagokat, tartósítókat. Nagyon kedveltek a különböző gyümölcsös rágcsák, mint például az almachips, vagy a banánchips, melyek szintén elkészíthetőek otthon is.  Ezek különböző – a szervezet számára hasznos vitaminokat is tartalmaznak, az elkészítésük pedig igazán egyszerű. Minél vékonyabbak a szeletek, annál ropogósabb lesz, és ez az aranyszabály, bármely gyümölcs, vagy zöldség esetén érvényes. Érdemes más gyümölcsökkel, de akár zöldségekkel is próbálkozni, igazán különleges a cékla vagy zellerchips is. Mindenképpen megér egy próbát!

Burgonya chips házilag – recept

Hozzávalók:

 • 3 darab közepes burgonya (pl. kiváló hozzá az Agria burgonya fajta)
 • só – ízlés szerint
 • fűszerpaprika – ízlés szerint
 • egyéb fűszerek – ízlés szerint
 • olaj a sütéshez

Burgonya chipsek elkészítése lépésről – lépésre:

 1. Először a burgonyákat meg kell mosni, majd vékonyan fel kell őket szeletelni. Uborka reszelővel a legegyszerűbb. Le is lehet hámozni, de maradhat a héja.
 2. Majd még a szeleteket is mossuk át folyó víz alatt és kb. kétszer 10 percre áztassuk is be őket. Az első 10 perc után újabb tiszta vízben.
 3. A kiáztatott szeleteket egy lábosba kell tenni és felönteni annyi vízzel, amennyi éppen ellepi.
 4. Ekkor feltesszük főni. Amint elkezd forrni, le kell venni a tűzről és hideg folyóvíz alatt át kell mosni, majd leszűrni.
 5. Ezután még konyharuhával is fel kell róluk a vizet itatni, hogy szinte szárazak legyenek.
 6. Majd fűszerezni kell ízlés szerint.
 7. Ezután forró, bő olajban ki kell sütni a szeleteket. Érdemes meg is forgatni őket, hogy mindenhol megsüljenek.
 8. Majd konyhai papírtörlőre kell szedni őket, hogy a fölösleges olajat felszívja.
 9. Még tovább ízesíthető és fogyasztható akár hidegen, akár melegen.

Készíthető akár sütőben is. Érdemes próbálkozni többféle recepttel, hogy ki-ki megtalálja a számára legmegfelelőbbet. Akár vendégváró sós ropogtatni valóként is megállja a helyét. Légmentesen záródó dobozban akár néhány napig is eláll. Már ahol eláll, mert olyan finom, hogy mindenki rá fog járni! Jó étvágyat!

Házi chips – ropogós, ízletes és sokkal egészségesebb. | Ízletes TV:

https://femina.hu/egeszseg/zoldsegchipsek/

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom