Burgonya biokertben

Nevelhető burgonya biokertben? Az utóbbi időben Európa-szerte újfajta kertművelési módszer terjedt el, és megjelentek a piacokon a bio élelmiszerek és zöldségek. Napjainkra pedig egyre nagyobb népszerűségnek örvendnek, hiszen egyre többen keresik a vegyszermentes élelmiszereket. A házikertben megtermelt zöldség és gyümölcs zömét a család frissen, vagy télire elrakva fogyasztja el. Nem mindegy tehát, hogy milyen mennyiségű növényvédő szert, illetve műtrágyát használunk fel. A megengedettnél nagyobb mennyiségű növényvédő szer alkalmazása esetén ugyanis megemelkedik a növény vegyszertartalma, ami hosszú időn át fogyasztva veszélyeztetheti az egészségünket.

A biológiai kertművelés előnyei

 1. A bio kertművelés kiindulási alapelve, hogy a természetben minden növény és állat együtt és egymásból él. Ezáltal állandó kölcsönhatásban vannak a környezetükkel.
 2. A másik fontos alapelv, hogy vegyi eredetű anyagokat – permetezőszereket, műtrágyát – nem használnak. Ehelyett szerves trágyát, különféle zöldtrágyát és saját készítésű komposztot alkalmaznak. A jó minőségű komposztot előnyben kell részesíteni, mert az a talajélet legfőbb kialakítója és fenntartója. Javítja a termés minőségét, növeli a növények ellenálló képességét még a betegségekkel szemben is. A szerves trágyázás és a komposzt trágyázás folyamata pedig összekapcsolható, ugyanis az istállótrágya lényegesen meggyorsítja a komposzt érését és egyben tápanyagban is gazdagítja.
 3. Még a talajművelés módjában is változtattak, hiszen nem ássák fel a talajt, az gátolja a talajszerkezet kialakulását és az egészséges talajélet fenntartását. Követelmény továbbá, hogy a kert talaja mindig fedett legyen, még télen is, ahogy ez a szabad természetben is látható. Van, ahol késő ősszel mustárt vetnek, amely kikelve védi a talajt. De elvégezhető a takarás a zölden levágott és szétterített növénnyel is.

Burgonya biokertben nevelve

A biokertekben vegyes kultúrájú zöldségtermesztést folytatnak. A vegyes kultúra azt jelenti, hogy a zöldségféléket egymás mellé és egymás után sorba ültetjük. Egyes növények ugyanis serkentik, míg mások gátolják egymás növekedését. Vagyis az egymás közelébe ültetett növények kölcsönösen előnyös hatással vannak egymásra.

Egymást serkenti például:

Míg például a paradicsom a legtöbb zöldségféle növekedését gátolja. Bizonyos növények gomba- és baktériumölő anyagot termelnek, amelyeket azután kibocsájtanak a környezetükbe. Ha például a sárgarépát a káposztasorok közé ültetjük, a káposztakárosítók nem jelennek meg. Ha bársonyvirág kerül a sorok közé, eltűnnek a fonalférgek.

De például a rózsa közelébe ültetett levendula a rózsa kártevőit – tetveket, hangyákattávol tartja a rózsabokroktól.

Burgonya társnövényei biokertben

Vannak növények, melyek a krumpli közelébe ültetve a különböző betegségek elterjedését segítik elő.

 • a málna, paradicsom, sütőtök, spárgatök könnyebben fertőződnek meg burgonyavésszel krumpli közelében
 • ne kerüljön krumpli olyan helyre, ahol azt megelőzően padlizsánt, paradicsomot vagy a burgonyafélék családjába tartozó egyéb növényt termesztettünk

Milyen növények jók a burgonyának?

 • a köré ültetett káposzta, kukorica, bab elősegíti a fejlődését, sőt a gumók ízét is fokozza
 • a torma ellenállóbbá teszi a burgonyát számos betegséggel szemben
 • saláta, spenót is kerülhet közé
 • kamilla, bazsalikom, cickafark, petrezselyem és a kakukkfű serkentik a növekedését és a hasznos rovarokat is a kertbe csalogatják
 • a petúnia és a ternye szintén vonzzák a hasznos rovarokat
 • a fehér árvacsalán elriasztja a krumplibogarakat

A vegyes kultúra alkalmazásánál nincsenek hagyományos ágyások, ezáltal sok hasznos terület szabadul fel. A növényeket sorban egymás mellé ültetik és vetésforgót alkalmaznak.

A biogazdálkodás eredményesen a kiskertben alkalmazható. Célszerű először a rendelkezésre álló terület egy részén bevezetni. A teljes átállásra – mire az összes feltétel teljesül – 2-3 év is szükséges. Ha úgy döntünk, hogy megpróbáljuk ezt a termesztési módszert, készítsünk először térképet a növények ültetési sorrendjéről, a kert kialakításáról és ennek megfelelően alakítsuk ki a kertünket.

Burgonya termesztés növényvédelem nélkül?:

https://hu.wikipedia.org/wiki/Burgonya

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom