Bernina burgonya

A Bernina burgonya egy középkorai érésű, sárga héj és hússzínű, kedvelt burgonya fajta.  Jellemzően a rózsaszínes héjszínű és világos hússzínű burgonya fajták keresettek még mindig hazánkban (pl. a Balatoni rózsa, a Desire). De egyre nagyobb a kínálat a sárga húsú burgonyákból is. Ez utóbbiak is rendkívül ízletesek és számos módon felhasználhatóak.

A burgonya a 16. század közepétől ismert növény hazánkban, mely a spanyolok és az angolok közvetítésével került Európába. Majd terjedt el a 18. század közepére szinte az egész világon. Mivel rendkívül jól alkalmazkodik az időjárási és egyéb körülményekhez, hamar népszerű növény lett. Napjainkra az egyik legnagyobb mennyiségben termesztett élelem a világon. A búza, a rizs és kukorica után ugyanis burgonyából termesztik a legnagyobb mennyiséget. Nemcsak az emberek, hanem az állatok táplálásában is nagy szerepet játszik, hiszen az étkezési burgonyán kívül takarmány burgonya is létezik. Ezen kívül pedig az ipari feldolgozása is jelentős. Hiszen a szesz-, keményítő- és gyógyszeriparnak is fontos alapanyaga.

Bernina burgonya jellemzői

A Bernina burgonya középkorai érésű, sárga héjú burgonya fajta.  Jól alkalmazkodó fajta, mely szinte bárhol termeszthető, de elsősorban a közepes vagy annál jobb minőségű, egyenletes vízellátású talajban fejlődik igazán. Megfelelő tápanyagellátás mellett bőségesen terem, nagy gumókat növeszt. Jól tűri a szárazságot is. A varasodással, vasfoltossággal, szürkefoltossággal szemben elég jól ellenálló.

A gumója hosszúkás, ovális, kiegyenlített nagy méretű termést hoz. A külső héjszíne sárga, a belső hússzíne krémsárga. Igen nagy a gumóhozama, melyből az értékesíthetők aránya szintén nagy. Széles körben felhasználható, rendkívül jól tárolható, mert a mechanikai károsodás nem jellemző erre a fajtára.

A Bernina krumplik felhasználása

Ez a sárga színű burgonya elsősorban főzésre használható igen jól. Ugyanis nem szétfővő, így salátáknak, tepsis burgonyának, rakott krumplinak és egyéb konyhai felhasználásra rendkívül jól használható.

A burgonya felhasználási módja szerint az A – vagyis a salátának való kategóriába sorolják. A burgonyát ugyanis felhasználásuk szerint kategóriákba sorolják. Ezek a következők:

  • A – Salátának való: nem szétfővő, olyan ételekhez, ahol fontos, hogy ne főjön szét a burgonya
  • B – Főzni való: kissé szétfővő, levesekhez, főzelékekhez, tepsis krumplikhoz stb.
  • C – Sütésre való, teljesen szétfővő: hasábburgonya, tepsiben sült krumpli, krumplis tészták stb.
  • D – Magas keményítőtartalmú: ipari célra dolgozzák fel, a boltokban ezzel nem találkozunk.

Napjainkra ezeknek a jelzéseknek minden esetben megtalálhatónak kéne legyen a burgonya csomagolásán. Fontos, hogy a főznivaló burgonyát ne sütésre használjuk, hiszen ezeknek általában magasabb az akrilamidtartalmuk, ami főzéskor nem oldódik ki. Ezért érdemes mindig a termékleíráson szereplő ajánlásokat, információkat is elolvasni.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Burgonya

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom